Rali

2021.05.27. 09:06

Bojkottálják a Salgó Rallyt

Kellemetlen érzésekkel távoztak az Ózd–Eger Rallyről a résztvevő pilóták, s ezért komoly lépésre szánták el magukat. A sport jövőjére tekintettel nem neveznek a Salgó Rallyre.

Kvanduk Bence

Fotó: Dudas Endre - DuEn

Nem múlt el visszhang nélkül az Ózd–Eger Rally. A versenytávcsökkentés, a hibás itinerek, és egyéb problémák miatt eljutottak oda a pilóták, hogy ne tudják a továbbiakban tolerálni a problémákat.

– Ez egy többéves folyamat, és a Rally2 esetében most felkerült az i-re a pont. Több éve az északi régióban rendezett versenyeken valamelyik osztály sérül, azaz, vagy túl sok gyorsat kiszednek etapnak, vagy esetleg nem jut rendes szervizpark, és ehhez hasonlók. Ezért próbáltunk már többször is az illetékesekkel beszélni, de nem történt változás. Mostanra jutottunk el odáig, hogy azzal szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy a Salgó Rallyn nem indulunk – nyilatkozta Zsebe Gábor autóversenyző.

Ez összecseng azzal, amit nyílt levélben is megfogalmaztak a versenyzők. „Elég volt a Rally2-es versenyzőket sújtó sok éve tartó sanyarú és megalázó helyzetekből, amelyek a 2021. május 14–16. között megrendezett Ózd–Eger Rallyn érték el a csúcspontjukat.” – írták, felsorolva a problémákat, hiányosságokat. Ezt követően a szövetség találkozóra hívta a 95 versenyzőt, aki aláírta a nyílt levelet. A lehetőséget azonban bár megköszönték a sportolók, de nem fogadták el, ugyanis nyílt kommunikációval szeretnék rendezni a problémákat. Egy jövőbeni személyes megbeszélést megelőzően pedig több kérdésükre is szeretnének választ kapni, így arra, az elnökség miért nem ellenőrzi a szak­ág működését, és utóbbi miért engedi meg a mindenkori külsős rendezőnek, hogy rendezési hiányosságok és szabálytalanságok ellenére is ugyanolyan formában kerüljön sor az egyes versenyekre eseményről eseményre. Ez persze nem jelenti azt, hogy elzárkóznának az egyeztetésektől a pilóták, hiszen a megoldást keresik ők is.

– Szeretnénk tárgyalóasztalhoz ülni, megbeszélni, hogyan lehetne jobbá tenni a versenyeinket, hogyan lehetne megoldani – ha nem kevés pénzt befizetünk – hogy jól érezzük magunkat, érezzük, hogy törődnek velünk, jót versenyezhessünk, jó szájízzel távozzunk. Reméljük, kialakul egy párbeszéd. Nem nagy dolgokat szeretnénk, de a sok kicsi dologból végül nagy lesz – jelentette ki, hozzátéve, hosszú távon ez az egész ralisport érdeke is, minden osztályból vannak támogatóik.

Szép eredmények

Az Ózd–Eger Rallyról azonban nem csupán rossz érzésekkel, de érmekkel is távoztak a baranyai versenyzők. Zsebe Gáborék például kategóriájukban az első helyen végeztek, s a Rally2 abszolútjának harmadik helyét is elcsípték. Illetve hasonlóan jól szerepelt kategóriájában a Ráti Gergő–Gerebitz Márk-duó is, valamint Keszler Mátyás és Kugel Tibor. Utóbbi páros viszont egy kicsit könnyedebben versenyezhetett, hiszen egyedüli indulók voltak, igaz, a célvonalat így is el kell érni. Mang Hubáék pedig a historic mezőnyben érte el kategóriája harmadik helyét, ahogyan Ázsót Szabolcsék is.

A baranyai eredmények

Zsebe Gábor–Mohácsi László (Rallye2 – P12, Skoda Felicia) abszolút harmadik, kategóriájában első.

Mang Huba – Virányi Ferenc (Historic, Skoda Favorit) kategória harmadik helyezett.

Ráti Gergő–Gerebitz Márk (Rallye1 – P13, Ford Escort Mk II) kategória első helyezett.

Ázsót Szabolcs–Béres Attila (Rallye2 – 5RC3, Honda FN2) kategória harmadik helyezett.

Fábián Lóránt–Ihász László (Rallye3 – P13, Renault Megane) kategória negyedik helyezett.

Keszler Mátyás–Kugel Tibor (Rallye1 – 4WD) kategória első helyezett.

 

Címkék#rally

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában