Motorsport

2021.06.23. 13:30

Ikonikus, új és újragondolt útvonalakon száguldanak

Pénteken és szombaton a rali szerelmesei, illetve nagyszerű hazai és külföldi pilóták szelik át a Mecseket igyekezve a legjobb időt kiautózni gépszörnyeikből. Kezdődik az 54. Mecsek Rallye!

Kvanduk Bence

Egy év kényszerszünet után ismét Baranyába érkezett a magyar ralisport legjava, illetve idén olyan kiváló külföldi pilóták, mint Mads Ostberg és Jan Kopecky, hogy részt vehessenek az 54. Mecsek Rallye-n.

Az eseményt felvezető sajtótájékoztatón Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke, Berényi Ákos, az MNASZ Rally szakágvezetője, Bernáth Miklós, a PSN Zrt. vezérigazgató-helyettese, valamint Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere is kifejtette, a koronavírus után nagy dolog, hogy ismét rajthoz állhatnak a versenyzők, és örülnek annak, hogy egy ilyen nagy hagyományokkal rendelkező verseny újra a naptárba került. Ráadásul rengeteg nevezés is érkezett a szokatlan nyári időpont ellenére, vagy épp azért.

Mellettük a tavaly abszolútban bajnoki ezüstérmes Turán Frigyes beszélt, aki kiemelte, hogy a verseny első napján a pécsváradi éjszakai gyorsasági futam biztosan kemény lesz, de mindegyik szakaszt szereti. Jelezte, hogy az érdeklődőknek a vasárnapi árpádtetői szakaszok lesznek azok, ahol a versenyt a legtöbb helyen, a lehető legbiztonságosabb körülmények között lehet nézni.

– Libabőrös leszek, már ha csak kimondjuk, hogy különleges a kapcsolatom a Mecsek Rallye-val. Számomra ’80-tól datálódik ez a történet, akkor kezdtem el édesapámmal a hegyiversenyre járni. Szerintem ott fertőződtem meg – mondta hatalmas mosollyal az arcán. – Egy autóversenyző életében egy hegyifutamot a Mecsekben nyerni kell, és egy Mecsek Ral­lye-t is. Ezek szerencsére nekem már megvannak. Lehet esni is kell, de már az is megvolt. Érzelmileg nagyon nagy töltöttségű ez a verseny számomra. A helyi nézők nagyon szeretik a pilótákat, ikonikus barátaim vannak itt a régi Volán SC-ből, akiket édesapámtól örököltem, és akik most nekem szurkolnak. Megtisztelő, hogy Bálint Árpád is értünk szorít.

Emellett kiemelte, hogy reméli, a nemzetközileg is elismert pilóták tényleg azért érkeztek, mert jó versenytársat látnak bennük, illetve nagy büszkeség, amikor mögöttük vannak az eredménylistán.

Jelen Istvánról is megemlékeznek majd a versenyek alatt

A város meghatározó eseményévé váló versenyt három évtizeden át a tavaly év végén elhunyt Jelen István szervezte, aki teljesen ennek szentelte élete ezen szakaszát. Természetesen a versenyzők és a szervezők az ő érdemeiről sem feledkeztek meg.

– Nagy tisztelettel gondolok Jelen Istvánra, ő megtett mindent, hogy lehessen itt hegyi- és raliverseny. Furcsa lesz, hogy nem lesz itt. Részvétem a családnak, az egész ralitársadalomnak hiányozni fog. Szerintem lesznek percek, amikor rá fogunk emlékezni – jelentette ki Turán.

 

Útlezárások

Június 24.: Golgota–bakonyai erdészház (12.00–21.00).

Június 25.: Zobákpuszta–Hosszúhetény (16.00–24.00), Pécsvárad–Zobákpuszta (14.00–24.00).

Június 26.: Árpádtető–Lapisi út–Remeterét–Orfű tető–Orfű (5.30–20.30), erdészeti út–Kisvaszar–mecsekpölöskei elágazó (6.30–21.00).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában