sport

2021.07.25. 15:15

Valóra vált az álma, bizonyítani akar a tokiói paralimpián

Élete első paralimpiájára készül a PSN Zrt. úszószakosztályának kiváló versenyzője, Iván Bence. A még mindig csak 21 esztendős pécsi sportoló már számos nívós eredményt tudhat magáénak. Ezúttal pedig Tokióban bizonyíthat majd.

Móga Richárd

20210720 Pécs A Hullámfürdő uszodájában készülnek az olimpiára a pécsi paraúszók. Fotó: Laufer László ll Dunántúli Napló Képen: Iván Bence paraúszó, paralimpikon

Fotó: Laufer László

A mindig örökmozgó és életvidám fiatal úszót nem csak az uszodán belül ismerik jól Pécsen. Nagyon szeret imádott városának csapatai mérkőzésén vezéregyéniségként szurkolni. Rendszeresen jár a PVSK és a PMFC mérkőzéseire, és enyhén szólva sem rajta múlik az együttesek sikere. Bence a mindenki által jól ismert amerikai kosárlabdázót, Le­Bron Jamest tartja példaképének a hatalmas akarata, kitartása és elhivatottsága miatt. Ahogy a PSN Zrt. sportolója büszkén szorít kedvenc csapataiért, most legalább annyira neki is szüksége lesz a biztatásra.

A fiatal versenyző már tavaly úgy készült, hogy élete legnagyobb eseményén vehet részt, azonban a járványügyi helyzet közbeszólt. Mentálisan meg kellett erősödnie, és szüksége volt arra, hogy ebben edzőjére is számíthasson.

– Bence nagyon jó úszó, nagyon szép eredményeket elért már. Óriási eredmény, hogy ott lehet Tokióban és megmutathatja magát az egész világnak. Ez már egy olyasfajta siker, amire az egész élete során büszke lehet – mondta lapunknak úszóedzője, Jancsik Árpád.

Az ifjú sportember már gyerekként az úszás szerelmese lett. Megnyugvást tapasztalt a víz alatt, és úgy érzi a mai napig, hogy ott kikapcsolódhat és feltöltődhet. Elragadta ez az életérzés, és ez a láz a mai napig az úszáshoz láncolja. A sportághoz pedig egész élete során kötődni akar, hiszen a távoli jövőben úszóedzőként szeretne majd tevékenykedni.

Élete első paralimpiai játékait azonban nem egészen így képzelte el. A szurkolókkal teli csarnokokat, a közelséget, az életérzést, amit gyerekként a televízió előtt csodálhatott, azokat most mind nélkülöznie kell. De mindent kifog adni magából, és saját maga számára felejthetetlen élménnyé akarja tenni ezt az eseményt.

Marad a jól bevált rituálé Tokióban is

Számos olyan babonás sportolóról hallhattunk már, akinek van valami kis hóbortja a versenyek előtt. Ezekhez a kis állandósult dolgokhoz a sportolók éppúgy ragaszkodnak, mint ahogy a szokásos reggeli kávénkhoz ragaszkodunk. Iván Bence már több dobogós helyezést is elért Európa-bajnokságokon, és remek világbajnoki eredményekkel is büszkélkedhet. Ha ehhez arra van szüksége, hogy megrögzött dolgokkal motiválja magát, akkor még mi is nagyon szívesen csináljuk, helyette is. A legalapvetőbb szokása az, hogy a rajtkőre kizárólag balról lép fel. Nem történhet meg vele az, hogy esetleg szemből vagy jobbról érkezve álljon fel. A rajtkő tetején pedig két mellre csapást követően az ég felé mutat. Ezeket a dolgokat elvégezve már kap egy olyasfajta erőt, aminek köszönhetően magabiztosságot érezhet és átszellemülhet teljesen az előtte álló kihívásra, egy olyan versenyre, amiről minden sportoló ábrándozik. Ez az álom pedig most valóra válik.

Címkék#iván bence

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában