Labdarúgás

2021.09.08. 09:24

Szétesett az MLE, a klasszis is hazatért

A Magyar Labdarúgó Egylet (MLE) női NB II.-es csapatának megszűnésével eligazoltak a játékosai. Az anyagi okok miatt bekövetkezett szétesés után a magyar futballisták hazai klubokban folytatják, a horvát idegenlégiósok pedig visszamentek Eszékre.

Horváth László

Fotó: Laufer László

A fénykorban több idegenlégiósa is volt az MLE-nek, négy horvát, valamint német és bosnyák játékos is futballozott náluk, a szakmai igazgatójuk, Dejan Berger is Horvátországból járt át. Az eszékiek mindvégig kitartottak, de most hazatértek.

– 2019 tavaszától erősítettek bennünket, meg voltunk velük elégedve – nyilatkozta Rack Róbert, aki a megszűnéskor szakosztályvezető volt. – A magyar játékosok felnéztek horvát csapattársaikra, különösen Maja Joscsakra, a válogatott középpályás egy klasszis volt. Kár, hogy így alakult, mindenesetre köszönjük nekik, hogy két éven keresztül segítettek rajtunk.

Az élvonal kapujában voltak, majd megszűntek

Oblián József volt a közvetítő a horvátok és az MLE között.

– Ahogy beszélgettem velük, mondták, hogy szívesen maradtak volna – hallottuk tőle. – Ha netán vissza is állna egyszer a régi helyzet az MLE-nél, Dejan Berger talán visszajönne, de a játékosok valószínűleg már nem. Hazatérésükkel az eszéki együttes megerősödött, ami jól is jött nekik, mert a nemzetközi kupában indulnak. A horvát női labdarúgásban szeretnék visszavenni a splitiektől a hegemóniát, ehhez szükség van a most visszaigazolókra.

A ZNK Osijek a női Bajnokok Ligájában érdekelt, már a második fordulóban van, ahol ellenfele az izlandi Breidablik. Az első meccs 1-1 volt Izlandon, a visszavágó szeptember 9-én lesz Eszéken.

Jók az eszékiek

A horvát női labdarúgó-bajnokságot először 1992-ben írták ki. Az első osztályban nyolc csapat szerepel, két-két zágrábi és spliti, továbbá egy-egy eszéki, zadari, metkovici és brodi. Az utolsó két évben a ZNK Split volt az aranyérmes, az Eszék a második, míg a Dinamo Zagreb a harmadik. A ZNK Osijek 22-szeres bajnok, 19-szeres kupagyőztes. Horvátország női válogatottja még sohasem jutott ki a világbajnokságra és az olimpiára sem, pedig mindkettő esetében hétszer-hétszer próbálkozott vele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában