Küzdősport

2022.01.21. 10:19

A tanítványok viszik tovább a mesteredző örökségét

Családias légkör, baráti hangulat, ráadásul a sportolás a fő mozgatórugó. Heckenberger Iván örökségének köszönhetően még mindig öröm lejárni a Dozso SE edzéseire, ahol korosztálytól függetlenül bárki kipróbálhatja magát a küzdősport világában.

Móga Richárd

Jónás Zoltán mestere szellemiségében folytatta a munkát Joó Sándorral karöltve

Fotó: Laufer László

Ki ne emlékezne a fekete öves, ötdanos mesterre, Heckenberger Ivánra, akinek a neve már-már egybeforrt az 1980-ban alapított Pécsi Dozso SE-vel, amely 1983 óta működik egyesületként. Nagy népszerűségnek örvendett már akkoriban is, hiszen közel háromszáz érdeklődő látogatta az első edzéseket. A mester­edző számára az volt a legfontosabb, hogy tanítványai sikeresen szerepeljenek és népszerűsítsék a küzdősportot. Halála után két egykori tanítványa, Jónás Zoltán és Joó Sándor úgy döntöttek, hogy nem hagyják veszni „édesapjuk” örökségét. 

– Iván bácsi utolsó kívánsága az volt, hogy a munkásságát vigyük tovább. Megígértük neki, hiszen olyan volt a viszonyunk vele, mintha az édesapánk lett volna – mesélték a fiatal edzők. 

 

A fiatal trénerek több mint 10 éven át edződhettek Heckenberger kezei között, így nem csoda, hogy épp ugyanolyan szellemben tartják az edzéseket, mint amilyen annak idején volt. Talán nincs is beszédesebb annál, hogy a két elhivatott sportember az elmúlt öt évben gyakorlatilag minden egyes hétköznap megtartotta a tréninget, függetlenül attól, hogy épp hányan jelentek meg. 

– Voltak persze hullámvölgyek, és még lesznek is. Öt éve töretlenül megyünk előre jóban-rosszban. Volt, hogy csak két ember volt edzésen, de soha, még csak eszünkbe sem jutott, hogy feladnánk mindezt – vélekedtek az ifjú oktatók. 

 

Támogatások terén a küzdősport nem tartozik a kiemelt ágazatok közé, így a Pécsi Dozsónak is többségében magántámogatói vannak. Jónás és Joó azonban mit sem törődve ezzel megbirkózik a hétköznapok nehézségeivel, és kortól, illetve nemtől függetlenül mindenki számára lehetőséget biztosít arra, hogy hobbi vagy akár stresszlevezetés okán kesztyűt ragadhassanak a betérők. Reményteli versenyzőkből így sincs hiány, hiszen igen ígéretes fiatal sportolók is megfordulnak a teremben, akik még sokra vihetik a jövőben. 

 

– Vannak persze lemorzsolódások, és számítunk továbbiakra is. A célunk az, hogy a sportolni vágyóknak helyet biztosítsunk, valamint a jövőben szeretnénk élsportolókat kinevelni – nyilatkozták lapunknak a felkészítők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában