Galéria

2022.01.14. 15:58

Tegnap kezdődött az I. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia

Telt házzal indult el tegnap délelőtt az I. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián. A kétnapos, hazai és külföldi szaktekintélyek részvételével zajló előadássorozat célja, hogy hidat képezzen a sporttudomány és a gyakorlat között.

Szabó Dániel

Ehhez hasonló rendezvény nemhogy Pécsett, de egész Európában sem volt még. Az „Új határok a sporttudományban és a gyakorlatban” témájú kétnapos konferencián a kosárlabdasport neves hazai és külföldi vezetői, szaktekintélyei tartanak előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket a hallgatóság számára. 
 

A konferencia megnyitóján elsőként Michael Schwarz, a FIBA Europe (Nemzetközi Kosárlabda-szövetség) edzőképzésért felelős vezetője szólalt fel, aki elmondta, hogy az NKA pécsi létesítménye kimagasló szintet képvisel és minden adottsága megvan a professzionális utánpótlás-neveléshez. Kiemelte, hogy a sportágban elengedhetetlen az edzők folyamatos, tudományos alapokon nyugvó továbbképzése, és ebben segítenek a pécsihez hasonló létesítmények. 

Ezt követően Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, Sáfár Sándor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa, Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora és Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora is köszöntötte a jelenlévőket. 
 

Az első előadást a konferencia házigazdája, a Nemzetközi Kosárlabda Akadémia és Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ igazgatója, Rátgéber László tartotta. Az Euroliga-győztes szakember természetesen edzői pályafutásáról is ejtett pár szót, majd az edzők és a tudósok együttműködésének fontosságára hívta fel a figyelmet. 

– Mi a különbség a szurkoló és az edző között? – tette fel a kérdést Rátgéber László, amit azonnal meg is válaszolt: – A tudomány! 
A rendezvény első napján előadást tartott többek között Pinhas „Pini” Gershon, a Maccabi Tel Aviv kétszeres Eurolia-győztes edzője, Alojz Milosavljevic, az NBA-ben szereplő Portland Trail Blazers nemzetközi játékosmegfigyelője és Mocsai Lajos, a női kézilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitányai is. 

 

Pénteken sem fognak unatkozni a konferenciára kilátogatók, ugyanis meghallgatják Danyi Gábort, a Győri ETO női kézilabdacsapának Bajnokok Ligája-győztes edzőjét, de Pécsre látogat a volt NBA-játékos, Dávid Kornél, valamint a két kosárlabda-szövetségikapitány, Ivkovics Sztojan és Székely Norbert is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában