Kosárlabda

2022.01.20. 10:24

Több játékosa is idősebb a PINKK új vezetőedzőjénél

A felnőtt játékosok között is fiatalnak számítana még Kovács Dénes, a PINKK-Pécsi 424 élvonalbeli női kosárlabdacsapatának új vezetőedzője. A 22 éves tréner azonban nem fél a kihívástól, lelkesedéssel és kemény munkával szeretné kivívni a tiszteletet.

Szabó Dániel

Fotó: L.L.

Az idény során jócskán volt jövés-menés a PINKK kispadján. A gyenge szezonkezdet miatt a baranyai klub vezetősége szerződést bontott november végén a horvát Vanja Miljkoviccsal, majd ideiglenesen a Debreceni Eszter, Bekk Zsanett, Kovács Martin edzőtrió vette át az élvonalbeli együttest, amely azóta begyűjtötte a várva várt első győzelmét is a bajnokságban. Most viszont rátalálhattak a hosszú távú megoldásra a még mindig utolsó helyen álló PINKK-nél, hiszen egy nagyon fiatal, de annál tehetségesebb szakembert neveztek ki vezetőedzőnek, Kovács Dénes személyében. A pécsi születésű trénert először pályafutásáról kérdeztük. 

– Már játékosként is jobban érdekelt ez a része a kosárlabdának, inkább edzőként képzeltem el magam – árulta el lapunknak Kovács Dénes. – Legutóbb a B csoportos Salgótarjánban kosárlabdáztam, ahol úgy hozta a sors, hogy rám bízták az U16-os csapatot. Ekkor voltam 18 éves. Tehát, a koromhoz képest, viszonylag régóta benne vagyok a szakmában. Sérülések miatt aztán abba kellett hagynom a játékot, és 20 évesen az NB I. B-s együttesnek lettem a másodedzője Tarjánban, az előző idény végén pedig a Vasas Akadémia U16-os csapatát vettem át. 

Kovács Dénes azonban most hazatért, amiben nagy szerepet játszott a PINKK másod­edzője, Kovács Martin is. 

– A Martinnal már 15 éves korunk óta ismerjük egymást, együtt kosárlabdáztunk Zalaegerszegen – mondta az ifjú tréner. – Először ő vetette fel az ötletet, majd volt egy megbeszélésünk a PINKK vezetőségével, ahol kölcsönösen meggyőztük egymást. Számomra mindig is a felnőtt első osztály volt a cél. Valóban, elég korán megadatott ez nekem, de mindenképp szeretnék élni a lehetőséggel. 

A PINKK-nél ugyan az átlagosnál több az utánpótláskorú kosárlabdázó, de korban így sincs nagy különbség a játékosok és Kovács Martin között, sőt, néhányan még idősebbek is új főnöküknél. 

– Amikor Salgótarjánban lesérültem, a saját csapattársaimnak lettem az edzője, ami azért nem volt egyszerű feladat – emlékezett vissza Kovács. – Ha azt látják a játékosok, hogy az edző ért ahhoz, amit csinál, elszánt, motivált, odateszi magát, akkor nem azt fogják nézni, hogy hány éves. Nekem is volt fiatal, ambiciózus trénerem, akivel jobban kijöttem, mint egy idősebb, nem annyira motivált szakemberrel. 

Az új vezetőedző megbízatása egyelőre a szezon végéig szól, de mindkét fél hosszú távra a tervez. 

– A célunk ebben a szezonban nem lehet más, mint a bennmaradás kiharcolása – hangsúlyozta. – Január közepén lehet, hogy kockázatos, de úgy döntöttünk, hogy a védekezést és a támadást is a nulláról kell felépítenünk. Nem tüzet oltani szeretnék, hanem fokozatosan fejlődni. A lányok elhitték, hogy reális, amit a tabella mutat, pedig egyáltalán nem az, több van bennük! 

A PINKK szombaton 18 órakor a Vasas Akadémiát fogadja Kozármislenyben. 

 

A 22 éves Kovács Dénes nagy kihívás előtt áll 

Fotó: Laufer László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában