Úszás

2022.05.12. 09:56

Van még helye a díjaknak

Minden egyes alkalommal a hideg rázza, amikor visszanézi a Tokióban nyújtott teljesítményét. Emellett az újdonsült Ifjúsági Tüke-díjas azért nem ellenkezne, ha valamivel kiválthatná a vizsgaidőszakot is. Amíg azonban nincs ilyen lehetőség, addig ott is a maximumra törekszik. A PSN Zrt. kiválóságával, Konkoly Zsófiával beszélgettünk.

Móga Richárd

Fotó: Laufer László

– A közelmúltban kapta meg az Ifjúsági Tüke-díjat. Mit jelent ez az elismerés Önnek? 
– Pécsiként ez egy hatalmas megtiszteltetés. Hálás vagyok érte, hogy ezt a díjat én kaphattam meg, büszkén vettem át. Pécs az otthonom és mindig a szívem csücske lesz. 

– Van még ott hely, ahova ez kerül? 
– Ezeknek a díjaknak mindig próbálok méltó helyet keríteni, továbbá bízom benne, hogy ezt a számot még növelni fogom. Az elmúlt időszakban is számos olyan díjat kaptam, amire nagyon büszke vagyok. Ettől függetlenül azért még pár érmet szívesen gyűjtenék. 

– Tavaly nagyjából ilyenkor, egy részleges bokaszalag-szakadás megnehezítette a felkészülését. Most hogy halad? 
– Az elmúlt esztendőben egy nagyon nehéz felkészülés közepén történt az a sérülés. Közeledett a paralimpia, így még inkább több melóra volt szükség, hogy egyáltalán versenyezhessek Tokióban. Az meg külön öröm persze, hogy ennyire jól sikerült. Most szerencsére egészséges vagyok. Igyekszem minden edzésre odatenni magam, és kihozni magamból a maximumot. 

– Vissza szokta nézni még alkalomadtán a bravúros paralimpiai szereplését? 
– Rengetegszer láttam már, minden egyes alkalommal a hideg ráz. Egészen elképesztő, akárcsak nézni is. Mintha nem is én lennék azokon a felvételeken. Hihetetlen! 

– Melyik versenyére készül most leginkább, és ott milyen eredményt szeretne elérni? 
– A legközelebbi verseny a világbajnokság lesz júniusban. Szeretnék egy jó időt úszni, és minél közelebb kerülni az egyéni csúcsomhoz. Az, hogy ez milyen helyezésre lesz elég, az majd ott kiderül. Elsősorban szeretném kiúszni magam, és egy jót versenyezni. Ha mindez jó helyezésekkel párosul, akkor az már csak hab a tortán. 

– Az egyetemi vizsgaidőszak mindezt nem nehezíti? 
– Igyekszem összehangolni az úszást az iskolával, szerintem viszonylag jól helytállok. Nagy szerencsém van, mert az oktatók és az edzőm is rugalmasak ebben, így mindkét területen a legjobbamat nyújthatom. 

– Mindezzel együtt azért élne egy olyan lehetőséggel, hogy a legkevésbé kedveltebb úszásnemében úszik napokig, csakhogy kiválthassa a vizsgaidőszakot? 
– Nem bánnám, ha lenne egy ilyen lehetőség, de ettől függetlenül szeretnék az uszodán kívül is teljesíteni egy szinten, persze már amennyire azt a sport engedni. Ettől függetlenül nagyon szeretem az egyetemet. Nagyon kedves és végtelenül segítőkész embereket ismerhettem meg. A paralimpia után a megérkezésemkor tapsoltak, és gratuláltak is nekem nagyon sokan, ami igazán felemelő érzés volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában