Világjátékok

2022.06.28. 17:00

Baranyai példaképek mondták az eskü szövegét

Kedden délután a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen tartotta a Nemzeti Versenysport Szövetség a „XI. Világjátékok Magyar Csapat Ünnepélyes Fogadalomtételét”, melynek eskü szövegét a két pécsi kiválóság, Jakabos Zsuzsanna és Bali Dániel mondta.

Móga Richárd

Fotó: Jozsef Freschli

Tizenhét sportágban ötvennégy magyar sportoló indul az egyesült államokbeli Birminghamben július 7. és 17. között sorra kerülő Világjátékokon, a nem olimpiai sportágak seregszemléjén.

Az edzőkkel, kísérőkkel együtt körülbelül 120-130 fős magyar delegációra lehet számítani. Szurkolhatunk a mieinknek görkorcsolya, karate, búvárúszás, tánc, ejtőernyő, szumó, drón, életmentés, kajak, aerobik, ritmikus gimnasztika, íjászat, kick-box, squash, tájékozódási futás, muay thai valamint dzsúdzsucu versenyszámban is.

A várakozások szerint többek között aerobikos, maratoni kajak-kenus, uszonyosúszó, valamint életmentő érmekre számíthatunk idén, de ott van a karate, amely már bemutatkozott az olimpián, és Birminghamben is összejöhet hasonló magyar siker.

Mindezt azonban a kedd délutáni eskütétel előzte meg, amit Jakabos Zsuzsanna és Bali Dániel mondott.

– Ez egy nagy elismerés nekem, illetve a sportágunknak is, hogy felkértek egy ilyen nemes feladatra – vélekedett Bali Dániel. – Ez is mutatja, hogy elismerik a sikereinket, és ott vagyunk a sportágak térképén. Nagyon örülök, hogy egy ekkora úszólegenda mellett mondhattam el a fogadalomtételemet a második világjátékomon, az pedig már csak hab a tortán, hogy mindketten pécsiek vagyunk.

Legutóbb, 2017-ben (a világjárvány miatt egy esztendő kimaradt), Wroclawban 14 érmet – hat aranyat, valamint négy-négy ezüstöt és bronzot – szerzett Magyarország. A legtöbbek szerint ez az eredmény könnyen megismételhető vagy akár még túl is szárnyalható, legalábbis ami a dobogós helyek számát illeti.

Külön érdekesség a versenysorozattal kapcsolatban, hogy a kezdetektől fogva mindig volt magyar sportoló a mezőnyben. Ez ebben az évben sem lesz másképp. Ráadásul láthatjuk is majd a szereplésüket, ugyanis az Olimpiai Csatorna közvetítéseivel a megmérettetés immár világszerte követhetővé válik.

Pécsiek a nagyvilágban

Négy baranyai kötődésű sportolónak is szoríthatunk ezúttal a Világjátékok elindításának 40. évfordulóján.

Minden idők legsikeresebb aerobik vb-szereplésén van túl a magyar csapat, ebben pedig nagy szerepe volt a három pécsi kiválóságnak, Mazács Fanninak, Farkas Balázsnak és Bali Dánielnek, akik gyakorlatilag erre a küzdelemre melegítettek, nem is akárhogyan.

Jakabos Zsuzsanna a Világjátékokon ezúttal az életmentők között méretteti majd meg magát. Számára ugyan továbbra is az úszás az első, de az életmentés egy rendkívül sokoldalú kiegészítő edzés, amit kifejezetten élvez, és a teljesítményére is jó hatással van. A birminghami játékokon azonban dobogós helyekben bízik, továbbá úgy nyilatkozott, hogy szeretné tudása legjavát adni a tengerentúli versenyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában