Asztalitenisz

2022.09.22. 18:40

Tinik ütnek profikkal: A PEAC iskolás lányai rajtolnak az Extraligában

Először indulhat az Extraligában a PTE-PEAC Kalo-Méh női asztalitenisz-csapata. A kihívás óriási, hiszen a pécsi keretet négy nyolcadikos ifjú hölgy alkotja, akiknek a legjobb magyar egyesületek profijaival szemben kell mostantól helytállniuk.

Szűcs Zsolt

Forrás: PTE PEAC

Az NB I. Délnyugati csoportjának bajnokaként a rájátszásban ugyan nem sikerült volna a feljutás az egyetemi csapatnak, ám a szövetség a legjobbkor találta ki a létszámemelést. A bővítés jóvoltából az új idényt már a PTE-PEAC is az Extraliga 15-ös mezőnyében kezdheti meg e hét végén. Aminek az érdekessége, hogy a pécsiek négyfős keretét nemhogy nem ugyanolyan profik és válogatott pingpongosok alkotják, mint az élmezőny több együttesét, de még csak nem is egyetemisták. Az ikerpár Nagy Judit és Gréta, Pétery Johanna, Szuhanyik Gréta kvartettjéből utóbbi a maga 14 esztendejével a legidősebb, a többi három lány még csak a 13.-at tapossa.

Más kérdés, hogy mindannyian a serdülő-válogatott erősségei, így edzőjük, Varga László nem félti őket túlzottan a mély vízbe kerüléstől. Ahogy fogalmaz, győzni akarásért, harci szellemért végképp nem kell a szomszédba szaladniuk, néha egy-egy edzés vagy háziverseny vérre menőbb csatákat hoz köztük, mint ha a világbajnoki címért küzdenének.

Ezzel együtt a négyes nagy erőssége a remek csapatszellem és az asztalokon túli jó barátság is, hogy mást ne mondjunk, egy középiskolába, ha lehet, egy osztályba is készülnek. Mindezen erényekre szükségük is lesz, hiszen az új idényben a teljes hazai élmezőny legjobbjaitól – emeljük ki példaként a sorból csak a pillanatnyi legjobb magyar játékost, az Európa-bajnok, olimpikon Póta Georginát – kellene majd pontokat rabolniuk.

Mivel további lányok már csak a még fiatalabb, kezdő korcsoportokban játszanak jelenleg a PEAC-nál, a felkészülésük sem egyszerű; szerencsére ott az ugyancsak extraligás férficsapat, illetve annak Orosz Gábor és Szuhanyik József edzők vezette teljes utánpótlásbázisa. Így aztán nem is csoda, veszi át ismét a szót a lányok mestere, hogy a tréningek hatására a négy lány játéka is nagyon sok fiús jegyet hordoz.A pontvadászat a férfiakétól eltérően a női Extraligában tornarendszerben zajlik majd: négy hosszú hétvégén a 15 együttes mindegyike megmérkőzik mindenkivel (ellenfelenként három egyéni és két páros partit játszva). Az így kialakuló sorrend a 15-öket egy felső- és alsóházra tagolja, az azokon belül vívott újabb körmérkőzés dönt majd a tabella végső helyezéseiről. A pécsiek célja a bentmaradás, remélve, hogy ezzel együtt kellemetlen meglepetéseket azért okoznak majd nevesebb ellenfeleiknek is.

Az első játéknap pécsi érdekeltségű párosítása (Budapest, Marczibányi tér): Kecskemét–PEAC (péntek 11.00), Orosháza I.–PEAC (szombat 10.00), PEAC–Békés (szombat 17.00), DEAC–PEAC (vasárnap 10.00).

A férfiaknál a PEAC itthon, a Komló idegenben folytatja

A férfiak már egy körrel a hölgyek előtt járnak. A bajnokságot mindkét extraligás baranyai gárda győzelemmel kezdte, így jó előjelekkel folytathatja: az egyetemisták Szegeden diadalmaskodtak 9:1-re; a Komló, soraiban a PEAC-tól frissen igazolt két játékossal, Győrben nyert 8:6 arányban.

A hazai pontvadászat mellett immár az Európa-kupában szereplő PTE-PEAC Kalo-Méh ezúttal hazai pályán fogadja a tavalyi 4. helyezett Soltvadkertet, és Orosz Gábor edző természetesen újabb győzelemre készül. A találkozó a Pollack-csarnokban 24-én, szombaton 16 órakor kezdődik.

A komlói Hügiéne Bt. Mosonmagyaróvárra utazik, ahol 25-én, vasárnap 11-kor állnak asztalhoz a csapatok. A baranyaiak ellenfele az első körben szintén 8:6-os sikerrel kezdett (a DVTK ellen), nem könnyítve meg az esélylatolgatást.

A baranyai csapatok hétvégi programja: PTE-PEAC Kalo-Méh I.–Soltvadkert (09., 24., szombat, 16.00m Pollack-csarnok), Mosonmagyaróvár–Hügiene Bt. (09. 25., vasárnap, 11.00.).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában