Kosárlabda

2023.01.26. 09:31

Emelkedik a tét: a francia éllovas érkezik csütörtök este a Rátgéber Akadémiára

Móga Richárd

Fotó: Laufer László

Egy hét alatt három kőkemény csatát kell megvívnia az NKA Universitas PEAC női kosárlabdacsapatának, de ebből két találkozón a pécsi szurkolók hatodik emberként kiegészülve segíthetik kedvenceiket a Rátgéber Akadémián, ahova a belépés ingyenes.

A 2022/23-as szezon talán legkeményebb hete előtt áll az NKA Universitas PEAC női kosárlabdacsapata, ugyanis csütörtökön 18 órától a Villeneuve d’Ascq LM lesz az ellenfél az Európa-kupa nyolcaddöntőjében, majd két nappal később ugyancsak hazai környezetben a bajnokaspiráns DVTK-Hun-Therm érkezik a Rátgéber Akadémiára. Aztán nem marad sok idő a regenerálódásra, hiszen szerdán már jön a visszavágó Franciaországban.

A francia együttes idei nemzetközi megmérettetése Euroliga selejtezővel indult, azonban a két lejátszott mérkőzés alapján a spanyol Girona került be az elit mezőnybe (123–112), így maradt az Európa-kupa csoportköre. A London Lions ellen egy vereség becsúszott, sőt, a rájátszás első körében is alulmaradt a Villeneuve az angol klub ellen, de a visszavágón legnagyobb ászuk, az amerikai Kennedy Burke vezérletével bejutott a legjobb tizenhat közé. Mindeközben a hazai bajnokságban is első helyen tanyázik a brigád, szóval a pillanatnyi formával nem igazán van probléma, még ha négy csapat is pontazonossággal áll tíz forduló után.

Ebben a remeklésben oroszlánrészt vállalt a már említett Kennedy Burke, aki 18,4 pont és 6,4 lepattanó átlagot hoz a nemzetközi porondon, de komolyan kell venni a pécsieknek Kamiah Smallst, Hind Ben-Abdelkadert, Janelle Salaunt, na meg a félelmetes felépítésű centert, Kariata Diabyt is. Hab a tortán, hogy egy sokat látott vezetőedző, Rachid Meziane felel a francia együttesért, aki november óta a belga női válogatott szövetségi kapitányi teendőket is ellátja, tehát tudása megkérdőjelezhetetlen, így összességében kemény feladat előtt áll a baranyai kosárlabdacsapat.

Na de pécsi oldalon is van mire büszkének lenni. Az Európa-kupa csoportkörében csupán egyszer maradt alul Jovan Gorec alakulata, így csoportelsőként végzett, majd a nyolcaddöntőbe jutásért vívott csatában kétszer is legyűrte a Pöstyént. Továbbá a bajnokságban ott liheg a klub az aranyéremre pályázók nyakában. Ezúttal a pontos távoli dobások mellett a palánk alatt Kiss Virág jó teljesítményére is szükség lesz, illetve a légiósok megfelelő hozzájárulása is nélkülözhetetlen. Igaz, ezen a téren az Európa-kupában eddig sem volt probléma.

Jovan Gorec, a PEAC vezetőedzője: – Arra készülünk, hogy minden meccset megnyerünk. Nem is lehet más módon profi sportot űzni, sem fejlődni, csak úgy, hogy arra kondicionáld magad, hogy minden mérkőzést megnyerj. A franciák próbálnak nagyon gyorsan játszani, az atletikusságukra helyezik a hangsúlyt, futnak, ugranak, mennek a támadó pattanókért, igyekeznek rövidre zárni a támadásaikat, és ezzel jelentősen különböznek azoktól, akikkel a sorozatban eddig találkoztunk Az esélyeink mindig jók, megteszünk mindent, ami tőlünk telik, ngyven percen át, és odatesszük magunkat, hogy megnyerjük a találkozót.

Iványi Dalma, a PEAC másodedzője: – Nagyon jól szerepeltünk eddig az Európa-kupában, túljutottunk az első play off körön és ez jó érzéssel tölti el az egész csapatot. Szoktuk mondani, hogy evés közben jön meg az étvágy, szeretnénk tovább menetelni. Egy nagyon erős ellenféllel állunk most szemben, a francia csapat nagyon jó egyéni játékosokból áll, rájuk és az egész francia kosárlabdára jellemző, hogy fizikálisan játszanak. A Villeneuve d’Ascq kimondottan gyorsan játszik, erre építenek és az egyéni kvalitásokat juttatják érvényre és valósággal bedarálják az ellenfeleiket. Az lesz a fontos az egész párharcban és a csütörtöki mérkőzésen is, hogy nagyon taktikusan, türelmesen és fegyelmezetten, de kőkeményen kell játsszunk. Fel kell vennünk velük a versenyt minden téren, fizikálisan, futásban, ugrásban, ütközésben, és ha ezt megtesszük, akkor hazai pályán a szurkolóink segítségével, akik az előző mérkőzéseken is nagyon jó hangulatot teremtettek, győzelmi esélyeink is vannak, amit szeretnénk megragadni.

Címkék#kosárlabda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában