Konferencia

2023.01.17. 19:00

Kosárba font tudomány: az NBA-sztáredző a Realhoz hasonlítja az akadémiát

Két napig ismét az új tudományos módszerektől volt hangos szólt a Rátgéber Kosárlabda Akadémia: a 3. nemzetközi kosárlabda-konferencián a szakma világnagyságai osztották meg tudásukat a regisztráló edzőkkel, szakemberekkel.

Sz. Zs.

Forrás: NKA Pécs

Ahogyan az ötletgazda Rátgéber László nyitóbeszédében frappánsan felvezette a kétnapos pécsi kosárlabda (de nem csak kosárlabdázóknak szánt) sporttudományos konferenciát, olyan nagyságok vannak jelen, mint a horvát Igor Jukic professzor, a teljesítményhatékonyság növelésének szakértője – mondhatjuk, a horvát fociválogatott vb-bronzérmének Luka Modric melletti másik fontos letéteményese.  

A másik kiemelkedő vendég, a több NBA-csapatnál megforduló ugyancsak horvát sztáredző, Neven Spahija még a konferencia előtt emelte sporttudományos magaslatokba a házigazdákat: – A sport megváltozott. Már nem úgy képezzük a sportolókat, mint öt-tíz, pláne húsz éve. Ma a profiknak pont olyan módszerekre és eszközökre van szükségük, amilyeneket itt láttunk. Minden egy helyen, nem kell ide-oda utazgatni – pont, mint az Euroliga-, vagy NBA-csapatoknál, Európában ezt csak a Real Madrid központja múlja felül.

A konferenciára visszatérve, és a sok jeles külföldi előadó között hazai vizekre is evezve, kifejezetten érdekes és hasznos előadást tartott dr. Knoll Zsolt ortopéd-specialista, sportsebész – akinél többet talán senki sem tud a térdről – és Cziráki Attila kardiológus professzor. Örömteli volt látni, hogy a rehabilitáció és regeneráció témaköre nem csak a kosárlabdában dolgozókat mozgatta meg, érkeztek érdeklődők kajakosok, futballisták, vízilabdázók, birkózók – utóbbiak között illusztris vendégként Lőrincz Tamás olimpiai bajnok.

A kosarasok jóvoltából két napig ismét a sporttudomány fővárosa lehetett Pécs, és a szervezők szeretnék, ha a konferenciákon elhangzottak java hamarosan általános tananyaggá is válhatna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában