Ne elviseljük, szurkoljuk végig!

2023.03.14. 19:00

A város jelentős részét érintik az útlezárások a Tour de Hongrie befutóján

A még soha nem látott méretű útlezárás méltó elviseléséért ugyancsak soha nem látott nívójú, világméretű városreklámot kapunk cserébe a Tour de Hongrie-tól. Ám jobban járunk, ha nem is elviselni, hanem együttesen végigszurkolva inkább élvezni próbáljuk majd a rangos kerékpárverseny május 12-ei, pécsi befutóját. Mutatjuk a pécsi útvonalat.

Szűcs Zsolt

Fotó: Laufer László

Jobb, ha lélekben előre készülünk: az idén immár a legrangosabb nemzetközi körverseny-kategória előszobájába, a ProSeries sorozatba felugró TdH a rangjához illő mértékben fel is forgatja majd egy napra (péntek délutánra) a város életét. Talán soha nem látott forgalmi korlátozásokkal, főként Észak-Meszes–Rigóder–Diós ütőerén, vagyis a Hársfa–Engel János utcák, a város kelet-nyugati tengelyét adó 6-os út belvárosi körzetében és a Mecsek-oldalon. 

A május 10-én, Szentgotthárdon rajtoló viadal a másnapi Zalaegerszeg–Keszthely szakasz után 12-én, pénteken a hegyi menők számára kulcsfontosságú, 180 kilométeres túrával érkezik Baranyába. Somogyból északról, Mánfa irányából a Komlói úton gurul majd be Pécsre a mezőny, valamikor 13 óra körül. A négysávoson Fehérhegynél az első nagy kanyarral a víztorony mellett a Papkert szerpentinjén leszáguldva, a Hársfa utca keleti felén végigtekerve a református giminél az Engel János útra fordulnak a kerekesek. 

Forrás: tourdehongrie.hu

Az újabb négysávosról aztán a Mohácsi útnál nyugat felé ráfordulva a Zsolnay útra. Egészen a Felsőmalom utcai villanyrendőrig, ahol a 6-osról letérve maradnak a Rákóczi úton, a Konzum áruházig. Ott egy szűk jobbkanyarral az Irgalmasok utcáján át irány a Széchenyi tér – és egy részhajrával egyben az egyik nagy attrakció –, majd a Hunyadin már a városi emelkedőkkel ismerkedhetnek. Az alagútnál balra indulva, az Aradi vértanúk szobrai előtt egy utolsó szusszanással, a Barbakán-körforgalomnál ismét a hegynek fordulva, hogy az egész verseny talán leginkább embert próbáló hegyi szakaszán, a Bartók Béla, majd Bárány úton fölszenvedve magukat, a Mandulást megkerülve Lapis felé újra nekiiramodjanak az országutaknak. 

Orfűn és Magyarhertelenden át, Magyarszéknél visszafordulva e kört még kétszer megteszik – csak a harmadik legvégén, a Mandulásnál fordulnak majd jobbra az állatkert előtti szakaszbefutóig, ahol az eredményhirdetést is tartják majd. 

 

Teljes útlezárás, önkéntesek seregével

A kerékpárosok biztonsága érdekében a fent jelzett szakaszokon péntek délután teljes útlezárást végez a rendőrség (rengeteg önkéntes közreműködésével) , végig megállási tilalommal; az érintett utcákban az úttesten hagyott autókat már délelőtt elszállítják. Ez természetesen a keresztirányú forgalmat is érinti minden útkereszteződésben, így sejthető, hogy gyakorlatilag azzal együtt is leáll majd a város jó részének közlekedése, hogy ahol csak lehet, kijelölnek majd terelő-, azaz menekülő-útvonalakat. 

Ugyanilyen fontos, hogy mindez a helyi és helyközi tömegközlekedést is keményen érinti – vagyis annak a délutánnak a pécsi közlekedését mindenkinek jó előre érdemes megterveznie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában