Kerékpársport

2023.03.02. 09:44

Bölcsőjéhez kanyarodik vissza a Tour de Hongrie

Sz. Zs.

Fotó: Laufer László

A Mecsek-rali mellett a város idei legnagyobb nemzetközi sportrendezvényeként május 12-én Pécsre is bekanyarodik a Tour de Hongrie kerékpárverseny minden eddiginél rangosabb mezőnye. 

Ha a gyökereit ma már kevesen is ismerik, városunk a kerékpározás egyik hazai bölcsőjeként írta be a nevét a sportág történetébe. A korszakalkotó művészzseni és gyáriparos Zsolnay Vilmos elnökletével ugyanis 1892-ben, úttörőkként tömörültek egyletbe a helyi kerékpárosok; 1894. augusztus 20-án pedig Budapestről éppen ide gurult be az első feljegyzett magyar országúti viadal, a „Budapest–Pécs nagy kerékpár-távverseny” 31 fős mezőnye. Újabb esztendő múltán a magyar sport egyik legnagyobb polihisztora, Lauber Dezső tucatnyi sportága között pályakerékpárban éppen itt, a vadonatúj Velodromban, vagyis a hatszáz fős falelátóval fedett, Újhegy alatti kerékpárarénában szerzett országos bajnoki címet. 

Ezek után szinte csodálkozhatunk, hogy az 1925-ben életre hívott Tour de Hongrie sorozathoz miért csak a 3. évében csatlakozott városunk. 1927-ben a négy szakaszból álló viadalból Pécs a fővárosból induló nyitány céljaként, majd a Nagykanizsára tartó folytatás rajtállomásaként vette ki a részét. A történelem viharai miatti sok lyukas év ellenére is egyre népszerűbb túra eddigi 43 versenyéből további 19-szer otthont adva egy-egy országúti vagy hegyi befutónak. 

A város – elsősorban meredek emelkedőinek köszönhetően – mindig népszerű volt a Tour versenyzői körében, és rendszeresen szépszámú szurkoló buzdította az utak mentén a mezőnyt. Utolsó ittjártakor, 2004-ben az ausztrál Phillip Thuaux bizonyult rajta a leggyorsabbnak – és a rangos nevezési listát látva most is borítékolható, hogy igazi nemzetközi sztárkerekes viselheti majd az Állatkert előtti szakaszcélban a sárga trikót. 

Nem árt előrevetíteni, hogy a rendezvény a rangjához illő mértékben fel is forgatja majd egy napra a város életét, talán soha nem látott forgalmi korlátozásokkal, főként a belvárosban, Mecsek-oldalon. Ám valamit valamiért: ahogyan a főszervező Eisenkrammer Károly a viadal nézettsége kapcsán előrevetíti, a földi és helikopteres közvetítést, benne az érintett települések rengetegszer visszaismételt bemutatkozó kisfilmjeivel, száznál több országban, egymilliárd néző követheti majd nyomon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában