Rali

2023.03.22. 09:28

Zippo gyújtott rá a leggyorsabban

A katalóniai tengerparton a tavaly a Mecseken is jeleskedő Andrea Zivian „Zippo” győzelmével rajtolt el a Historic Rally Európa-bajnokság új évada. A sorozat további három futam után június 22-én érkezik újra Baranyába.

Szűcs Zsolt

Forrás: MW

Mecseki érdekeltségű párhuzammal, mondhatjuk, az élet kis törlesztésével indult az öreg, de korántsem vén raliautó-csodák idei versengése. A patinás Costa Brava Historic Rally Girona főterén felállított céldobogóján ugyanis az az olasz Zippo gördülhetett át győztesként (igaz, egy új navigátorral, Nicola Arénával), aki tavaly nyáron a Mecsek Rallye-n is sokáig a legjobb időket futotta, ám az Audi Quattro technikai hibái miatti késéséért bezsebelt büntetőpontjaival végül a 4. helyre szorult. 

És lám, most Spanyolországban az az ifjabb Érdi Tibor, Kerék István páros kényszerült a Ford Sierra Cosworth 4 x 4 kuplunghibája miatt már az első gyorsaságin idő előtti búcsúra, amely tavaly Pécsett az olaszok előtt besöpörhette a győzelmet.

A mezőny idei programja

Jól jelzi egyébként a futam nehézségét, hogy a 121 nevezőből végül csak 89 látta meg a célt is – köztük a 86. helyen egy további magyar kettős: Magoss Péternek Kincses Erika diktálta az itinert a Subaru Legacy 4WD navigátorüléséből. Még a sor elejére visszakanyarodva, további pécsi ismerősként az igen előkelő 4. helyen találkozhatunk Karl Wagner és Gerda Zauner nevével, akik lassan ikonikussá váló 911-es sárga Porschéjukkal korábban kétszer is elnyerték a mecseki trófeát. 

A Historic Eb-mezőny (FIA European Historic Rally Chamipionship – EHRC) a mellékelt térképünkön is látható kis kacskaringóval Csehország, egy újabb spanyol, majd svájci kör után érkezik az 5. futamként június 22–24. között régiónkba. Ahol természetesen nemcsak a történelmi kategória legszebb-leggyorsabb járgányait csodálhatják majd meg a ralibarátok, hanem a legmodernebb gépcsodákat is. Az 56. Mecsek Rallye ezúttal is az idei hazai ralibajnoki (ORB) sorozat kiemelkedő eseményének számít, ott a március 31-ei székesfehérvári nyitányt, majd az április végi Esztergom- és május végi Salgó-ralikat követően az 1. osztályú pontvadászat 4. állomásaként érkezik a baranyai utakra. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában