Kerekesszékes kosárlabda

2024.07.09. 19:58

Két pécsinek is kulcsszerepe volt a kerekesszékes kosárlabda-válogatott szereplésében

A magyar kerekesszékes kosárlabda-válogatott boszniai, horvát és szlovén klubcsapatokkal csapott össze Szlovéniában, egy meghívásos nemzetközi torna keretein belül, és végül az előkelő ötödik helyen zárt.

Móga Richárd

A közelmúltban egy meghívásos nemzetközi tornának adott otthont a szlovéniai Maribor városa, amelyen hazánk kerekesszékes kosárlabda-válogatottja is részt vett. A magyar együttest a DVTK, a Nyíregyházi Kosárlabda Klub, a PTE PEAC Rolling Basket és a SMAFC sportolói erősítették, valamint a csapattal utazott Mogyorósi András szövetségi kapitány, Czupi Márton szakágvezető és Máthé Csaba másodedző is.

A kerekesszékes kosárlabda egyébként az egyik legnépszerűbb sportág a mozgássérült sportolók körében külföldön, és egyben a legnagyobb érdeklődéssel kísért paralimpiai verseny. A kategóriákat 1-4.5-ig pontrendszerben határozták meg, ha a sportoló két kategória közé esik akkor azt 0.5 ponttal jelzik (1.5, 2.5, 3.5). A sportolók nagy része ép kar és kéz funkcióval rendelkezik. A legfőbb különbséget a törzskontroll és az ülőegyensúly mértéke határozza meg, amely befolyásolja a játékos labdaelkapási, és továbbítási képességét (az alacsonyabb kategóriák súlyosabb sérültséget jelentenek). A mérkőzés során egy csapatból 5 sportoló tartózkodhat a pályán, akiknek az össz kategória pontszáma nem haladhatja meg a 14 pontot. 

Visszatérve a maribori megmérettetésre, a részvétel sportszakmai szempontból rendkívül értékes volt, ugyanis mint kiderült,  jelenleg épp a meccshiány okozza a legnagyobb kihívást a válogatott számára. A jövő esztendő legnagyobb próbatétele a C-csoportos Európa-bajnokság lesz a magyar alakulat számára – az időpont és a helyszín még tervezés alatt – amelyre már szeptember elején, egy romániai nemzetközi tornán megkezdik a felkészülést. 

A mérkőzések eredményei: Magyar válogatott–DP Podravja (Szlovénia) 27–41, Magyar válogatott–KKI Varazdin (Horvátország) 36–37, Magyar válogatott–KKI Brod (Horvátország) – helyosztó 48–40.

A csapat tagjai: dr. Bihari Csaba (SMAFC), Boda Ferenc (Nyíregyházi Kosárlabda Klub), Gergely István (DVTK), Klaics Gábor (PTE PEAC Rolling Basket), Matusek Nikoletta (DVTK), Mogyorósi András (PTE PEAC Rolling Basket).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában