kosárlabda

2018.01.17. 15:44

A legjobbakat ünnepelték

A tavalyi év legjobb baranyai kosárlabda-játékosait, edzőit, bíróit és társadalmi aktíváit köszöntötték a hagyományos év eleji ünnepségen, amelyet mindig a megyei szövetség szervez.

Horváth László

Hagyomány már, hogy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) Baranya Megyei Szervezeti Egysége (BMKSZ) megrendezi az év végi internetes szavazását, amelyen a legjobb baranyai játékosokra, edzőkre és játékvezetőkre lehet voksolni. A 2017-es kiírásra 2191 szavazat érkezett, ezek kiértékelése után tartották meg az ünnepélyes eredményhirdetést. A Pécsett tartott díjkiosztón felidézték a tavalyi esztendőt, amely baranyai szempontból sikeres volt.

– Csaknem háromezer igazolt kosaras van Baranyában, már ez a szám is dicséretes – mondta bevezetőjében Janovics László, a BMKSZ elnöke. – Az meg különösen örömteli, hogy országosan is jó eredményeink vannak. Javul a létesítményhelyzet is, amit eddig joggal ért sok bírálat. Szóval, minden okunk megvan az örömre. Bízom benne, hogy egy év múlva is ugyanezt állíthatom majd.

A további fejlődés jeleként a megyei szövetség első embere bejelentette, hogy kerekes székes kosárlabdacsapat is szerveződik Pécsett, illetve Baranyában. Jelenleg négy ilyen együttes van az országban.

Bodnár Péter, az országos szövetség főtitkára ecsetelte, hogy szerencsére kiugró sikerek jellemezték női és férfi szinten egyaránt a magyar kosárlabdát. Olyanok, amelyekre már évtizedek óta várunk. Ezek mögött kitűnő baranyai teljesítmények is vannak.

A banketten 15 kategóriában (köztük profiban, amatőrben) hirdettek eredményt, különdíjakat is kiosztottak, és emlékplakettek átadására is sor került. Fair Play-díjat is átadtak, ezt Kovács Attila kapta, aki a tavalyi pécsi kerekes székes Magyar Kupa-döntőn mozgássérültként riporteri feladatokat látott el, és szakértőként segítette megismertetni a közönséget a Baranyában még újdonságként számító kerekes székes kosárlabdával.

A sok győztes közül az egyik Móricz Tamás, akit a szavazók a legjobb amatőr férfijátékosnak tartottak. Az aktív pályafutását 2004-ben fejezte be a PVSK-ban, az NB I.-ből vonult vissza.

– Miután abbahagytam, a vasutas öregfiúknál kezdtem el játszani, azóta is ott szerepelek – hallottuk a 41 éves Móricztól. – A visszavonulásomat követően nem merült fel bennem, hogy edzősködjek vagy játékvezetőként szolgáljam tovább a sportágat, kosarazni viszont még mindig nagyon szeretek. Körülbelül tíz kiló súlyfelesleg van rajtam, ezzel az 1-2-3-as posztokon férek be, ott számíthatnak rám. Majd ha több lesz a kilók száma, akkor ott folytatom, ahol kevesebbet kell mozogni. A korom alapján egyébként a középmezőnyben vagyok a keretben. A PVSK-öregfiúk az utolsó tizennégy évben rendre dobogós volt, és többször megnyerte a megyebajnokságot. Legutóbb tavaly a harmadik helyen végeztünk. Örülök a mostani díjnak, szép elismerés, köszönet érte elsősorban a szavazóknak és a megyei szövetségnek.

Móricz hozzátette, hogy természetesen egymagában nem tudta volna elérni ezt a szép sikert, nem ment volna a csapattársak nélkül. Reméli, hogy az öregfiúk gárdának az épülő új vasutas sportcsarnokban is lesz majd helye. Jelenleg Pécsett a Gépipariban edzenek, hetente egyszer jönnek össze.

A díjkiosztón egyperces gyászszünettel emlékeztek meg a nemrégiben elhunyt Zalay Budára, akinek Pécs város férfi kosárlabdasportjáért kifejtett munkássága elismeréseként posthumus BMKSZ-emlékplakettet adományoztak.

A díjazottak

Felnőtt profi női játékos: Gémes-Sarok Nikolett (PINKK-Pécsi 424)

Felnőtt profi férfijátékos: Supola Zoltán (PVSK-Veolia)

Felnőtt amatőr női játékos: Priol Kinga (PVSK-ÖTYE)

Felnőtt amatőr férfijátékos: Móricz Tamás (PVSK III.)

U14 leány játékos: Horváth Boglárka (PVSK)

U16 leány játékos: Wentzel Nóra (Rátgéber KA)

U18 leány játékos: Juhász Dorka (Rátgéber KA, PEAC-Pécs)

U14 fiújátékos: Hiezl Bálint (Rátgéber KA)

U16 fiújátékos: Szentpáli Bence (Rátgéber KA)

U18 fiújátékos: Benke Krisztián (Rátgéber KA, PVSK-Veolia)

U20 fiújátékos: Demeter Attila (PVSK-Veolia)

Legjobb 25 év alatti játékvezető: Korhetz Szilárd

Amatőr edző: Czukor János (Komló Sport KK)

Női utánpótlásedző: Iványi Dalma (PVSK)

Férfi utánpótlásedző: Juhász Olivér (PVSK, PVSK-Veolia)

Baranya megye diáksportjáért díj: Märcz Péter

Játékvezetői díj: Praksch Péter

Profi edzői díj: Csirke Ferenc

Sportvezetői díj: Kövecses József

Fair play díj: Kovács Attila

BMKSZ-emlékplakett: Szentendrei Áron, Gáspár Gábor, Gyenizse Áron, Földi Sándor, dr. Mándityné Zsifkovics Ágnes, Németh Konrád, Vati Tamás, Katona Petra, Zalay Buda (posthumus)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában