múltidéző

2018.07.18. 13:52

A történelem ismétli önmagát? A szurkolók demonstráltak a PMSC-ért 1990-ben

Huszonnyolc évvel ezelőtt a Mecseki Ércbánya Vállalat kiszállt a pécsi foci támogatásából, a klub jövője felett sötét fellegek gyülekeztek. Végül a PMSC kettészakadt. Majd megnyerte a Magyar Kupát.

dg (forrás: Dunántúli Napló)

Több fórumon felvetődött, hogy a PMFC megmentésében a szurkolóknak is részt kellene vállalni, mert félő, ha ők sem mozdulnak, akkor megszűnik a klub. Többen is felvetették a napokban, hogy szimpátiatüntetést kellene szervezni a Széchenyi téren, hogy ezzel mutassák meg a szurkolók az erejüket. Ehhez minden bizonnyal jelentős tömegre lenne szükség, az viszont már kérdéses, hogy hányan hangoskodnak a fotelből, és hányan hajlandóak tenni is az ügy érdekében.

Nem ez lenne az első eset, hogy a város labdarúgásának a szerelmesei megmozdultak a klubért. Egy korábbi esetet elevenítünk fel, ami hasonlít a mostani eseményekre. Igaz, akkor NB I.-es élcsapat volt a PMSC, most pedig az NB III.-ban vergődik.

Nem támogatta tovább a Mecseki Ércbánya Vállalat a klubot

Ahogy azt akkoriban várni lehetett, az uránbánya megszüntette a támogatást, és a városi tanács is vonakodott a pénzekkel, így a fociszakosztály 1990. februárjára fizetésképtelenné vált. 1990. január 24.-én szurkolói demonstrációt hirdettek, mert akkoriban is a megszűnés veszélyét érezték többen. Ebből a megmozdulásból akkor sem lett mindent elsöprő siker.

A vártnál jóval kevesebb, mintegy 150 szurkoló jött össze aznap a Szent István téren, hogy a városi tanács Széchenyi téri épülete elé vonulva arra ösztökélje a város vezetőit, hogy a tanácsülésen képviseljék javaslataikat, melyeket egy levél formájában át is adtak Molnár Zoltán tanácselnöknék – olvasható a Dunántúli Napló korabeli lapszámában.

Molnár Zoltán irodájában a levelet megfogalmazó Szabó Antal és társai megegyeztek abban, hogy ők is és a tanácsi vezetés is segíteni szeretne a PMSC-n, igaz, a segítségnyújtás módjával kapcsolatban maradt némi véleménykülönbség. A szurkolók több ezer ember szórakozására és az eredményekre hivatkozva, a tanács vb által javasolt hétmillió forintos gyorssegély helyett 8—10 milliós támogatást láttak szükségesnek, de nem kölcsön formájában, hanem vissza nem térítendő tanácsi hozzájárulásként.

Molnár Zoltán tanácselnök és Lőcsei Attila, az ifjúsági és sportosztály vezetője ígéretet tették arra, hogy a szurkolók kéréseit ismertetik a tanácsülés (a mai városi közgyűlés korabeli megfelelője) résztvevőivel. A másnapi ülésen jó néhányon firtatták, vajon mennyi a keresete egy NB l-es labdarúgónak? A válaszból kiderült, hogy a PMSC-nél 5-7 ezer forint volt akkortájt az alapfizetés, s erre jött a csapatban szereplők számára a győztes meccsenként szétosztandó bruttó 400 000 forint.

Volt olyan hozzászólás is a tanácsülésen, mely azt kifogásolta, hogy ha az iskolák fenntartására, fejlesztésére nem jut elég pénz, vajon miért akarja támogatni a tanács a sportot. Ismerős szólamok ezek ugye? Aztán volt olyan tanácstag is, aki egy körzetében élő állampolgártól kapott levelet olvasott fel, melyben az illető azt követeli, hogy vizsgálják ki nemcsak a játékosok, de a vezetők keresetét is, s azután döntsenek.

„Vajon, ha olyan sok sportszerető van Pécsett, miért nem rendeznek gyűjtést a labdarúgók érdekében?„

— hangzott el. Ez is egy érdekes elképzelés volt, kissé megmosolyogtató is, vajon most is lenne, aki ilyet felvetne?

Végső döntés aznap nem is született. A tanácselnök javaslatára a kissé fáradt tanácstagok végül is arra szavaztak, hogy a csőd időleges elkerülése érdekében a minden évben folyósított 3 milliós alaptámogatást utalják át az egyesületnek, de a Mecseki Ércbánya Vállalat által megszüntetett, s hiányzó 7 millióról egyelőre ne döntsenek. Mint elhangzott, ehhez a jelenleginél több információ szükséges.

A szurkolók viszont sajnálhatják a döntés elodázását, hiszen kiszivárgott, hogy néhány játékos máris tárgyalásokat kezdett más városokban székelő csapatok képviselőivel. Ez is ismerősnek hangzik, ugye?

A látványsportok maradtak a PMSC-ben, majd kupagyőzelem a szezon végén

Január 29-én aztán kettészakadt a PMSC: a labdarúgók, a férfi és a női kézilabdázók kiváltak, ők folytatták a régi néven, és létrejött a PSC, ahová az összes többi szakosztály került.

És hogy mi lett a szezon vége? A PMSC a negyedik helyen végzett az NB I.-ben, a Magyar Kupát pedig június 6-án megnyerte. A döntőben 2-0-ra verték a Honvédot. A pécsi csapat a Kupagyőztesek Európa Kupájában indulhatott.

Akkoriban tehát a csúcson volt a csapat, és megmenekült. Ezúttal, 2018-ban a mélyben van a csapat, és remélni tudjuk csak, hogy megmenekül.

Kiemelt képünkön: A városi tanács épülete elé érkeznek a PMSC-szurkolók 1990-ben, és dr. Molnár Zoltán tanácselnök átveszi levelüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában