Íjászat

2018.07.21. 19:00

Ebben benne van a szívük

Nagyon élvezik ezt a sportot a sásdi klub tagjai.

Szabó Dániel

A sport szeretete, a hagyományőrzés és szabadidejük egészségesen való eltöltése fogja össze a sásdi Nyílzápor Hagyományőrző Íjász Egyesület tagjait. Tizenkilenc fővel indultak 2010-ben, ma már több mint harmincan alkotják a klubot. Nem profik, örömíjászatnak hívják tevékenységüket. Versenyeket szerveznek, túráznak az erdőben, bemutatókat, előadásokat tartanak rovásírásról, történelemről és magáról a sportról.

– Az íjászat, mint az egyik legősibb sport, fejleszti a koncentrációkészséget, a mentális és fizikai erőt, emellett a természettel való közvetlen kapcsolatot is ápolja – mondta lapunknak Nagy Lajos, az egyesület elnöke. – Kilenc évvel ezelőtt Nagyvázsonyban volt először lehetőségem íjjal lőni. Rendkívül megtetszett nekem, sőt, rögtön úgy éreztem, hogy még jól is megy, érdemes lenne vele foglalkozni a továbbiakban. Ez akkora élmény volt számomra, hogy rá egy évre sásdi barátaimmal megalapítottuk egyesületünket, hogy többet tudjunk gyakorolni és élvezni ezt a nagyszerű sportot. Költségvetésünk nem túl nagy, de véleményem szerint minél több a pénz, annál jobban elveszik a sport lényege, hisz amatőr szinten még benne van az ember szíve.

A klub kiemelt célja, hogy az ifjúság számára alternatívát tudjon kínálni a kapcsolatszegény és túlgépesített világunkban. Több helyen szerveznek bemutatókat és íjásztatást, ahol koreográfiájukban, öltözékükben és szöveges narrációjukban az ismeretterjesztést és az oktatást szolgálják. Emellett a helyi iskolában előadásokat és rendhagyó órákat tartanak őstörténelmünket övező egyes elméletekről és a rovásírásról. Partnerségi kapcsolataik pedig kiemelkedőek a környező önkormányzatokkal, a helyi civil szervezetekkel és a megyei íjászegyesületekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában