birkózás

2018.05.24. 21:02

Műtét után lett országos bajnok

Baranyai aranyérmet hozott a birkózók országos bajnoksága, Galambos Ramóna, a PTE-PEAC két éve alakult szakosztályának versenyzője első lett a felnőtt ob-n. A nők 57 kilós mezőnyében indult, ahol négyen voltak.

Horváth László

– Nekem 55 kiló az igazi súlycsoportom, abban birkózom a nemzetközi versenyeken is, de most eggyel feljebb álltam rajthoz – mesélte a fiatal hölgy, akit a hívásunk éppen Németországban ért, ahol a válogatottal edzőtáborozik. – A legnehezebb ellenfelem Szekér Szimonetta volt, szerencsére őt is sikerült megelőznöm.

Kilencévesen Kaposváron kezdett el birkózni, az öccsét kísérte el első edzésére. Akkoriban sokat vetélkedtek, sőt verekedtek is. Ezért a kislány úgy döntött, hogy a következő foglalkozásra már ő is elmegy, meg akarta mutatni, hogy legalább olyan jó, mint az öccse. Egyből beleszeretett a sportágba, és az első edzői is azt mondták, hogy tehetséges. Kaposvárról Szigetvárra, onnan, a SZBSC-től Pécsre igazolt.

– Megérte klubot váltani, jól érzem magam a PEAC-ban. Sokat vagyok a válogatottal, rengeteg az edzőtábor, emiatt kevés itthon a klubedzés. De ha már van, akkor élvezem a munkát, kitűnő a légkör, mindig van edzőpartnerem. Legközelebbi komoly versenyem az U23-as Eb lesz Isztambulban, két hét múlva. Idén októberben esedékes a felnőtt világbajnokság, ezt Budapesten rendezik, biztos a részvételem. 2018-ban lesz még egy U23-as vb is.

A felnőtt Eb-bronzérmes hölgynek (idén nyáron tölti be 22. életévét) nincs szerencséje a sérülésekkel, nem kerülik el. Tavaly a könyökével bajlódott, ezért nem is tudott részt venni az ob-n. Abból már felgyógyult, azonban ebben az esztendőben a kézközépcsontja törött el, március elején meg is kellett műteni. Most viszont már teljesen jól van.

Jelenlegi klubjáról, a PTE-PEAC-ról annyit kell tudni, hogy a birkózó szakosztálynak ötven igazolt sportolója van, zömmel utánpótláskorúak. Tavaly az országos szakosztályi rangsorban a 114 klub között a 33. helyen végeztek, több régi, patinás sportkört megelőzve. A vezetőedző Garamvölgyi Gábor, másodedzőként Bak Barnabás és Szomor János segít. Pécsett két helyszínen folynak az edzések, az Anikó utcai iskolában és a PTE Ifjúság úti egyik termében.

Az idei országos bajnokságra visszatérve, azon nemcsak Ramóna állt rajthoz Baranyából, hanem mások is. Súlycsoportjában a nőknél Szmolka Nikolett (szintén PTE-PEAC) második, Reines Borostyán és Misák Maja (mindkettő Dél-Zselic SE Szigetvár) egyaránt harmadik, Kálóczi Adrienn (Szigetvári BSC) hatodik, a férfiaknál pedig Andor Tibor (Szigetvári BSC) ötödik helyet szerzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában