Hírek

2004.12.18. 00:00

Áttörést értek el a brüsszeli csúcson

Áttörést sikerült elérni az Európai Unió és Törökország csatlakozási tárgyalásain. A huszonöt állam- és kormányfő elfogadta az Ankara számára is megfelelő menetrendet.

Róka Zsuzsa/Brüsszel

Igazi unióbővítési csúcstalálkozó volt ez Brüsszelben, abból a hasonlíthatatlan légkörű fajtából, amilyet mi, magyarok 1999 telén Helsinkiben, majd két éve Koppenhágában éltünk meg. Voltak napirenden más, fontos kérdések is – mint a következő hétéves közösségi költségvetés vagy a terrorizmus elleni harc –, de emlékezni majd a feszült törökökre, az elegáns horvátokra, a diplomatikus románokra és bolgárokra fogunk. Szemet szúróan óriási különbségeik ellenére az alighogy kibővült Európai Unió határozott: tovább bővül velük.

Bulgária és Románia felvételének kitűzött időpontját – 2007. január 1-jét – együtt tartják. Románia  vállalásainak ellenőrzése különösen szigorú lesz – vetíti előre a csúcstalálkozó zárónyilatkozata. Főleg három területen: a környezetvédelemben, a bel- és igazságügyekben, valamint a versenypolitikában. Az országhatárokon átnyúló környezeti szennyezések nem szűnnek nyugtalanítani az Európai Uniót.

Kevésbé gondterhes ügy Horvátország uniós csatlakozása: a tárgyalások – most már biztos – 2005 áprilisában elkezdődnek. Közvetve a mostani brüsszeli csúcson is elismerték, hogy Horvátország intézményi, gazdasági és társadalmi fejlettségét tekintve van olyan, mint Magyarország volt, amikor – 1998-ban – velünk kezdődtek meg a csatlakozási tárgyalások. Azt pedig egyértelműen fogalmazta meg a csúcstalálkozó zárónyilatkozata, hogy Horvátország uniós felvétele példa és húzóerő a Balkán államainak. Ennek fényében ha nem is engedékeny, de feltűnően enyhe megfogalmazásban ösztönzik a huszonötök Zágrábot a délszláv háborús bűnösökkel foglalkozó hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésre.

Ankarával 2005. október 3-án kezdődnek az uniós csatlakozási tárgyalások, azzal a feltétellel, hogy Törökország aláírja a Ciprust is magában foglaló közösségi vámuniós megállapodást. Minthogy ez a lépés a részben török megszállás alatt lévő sziget eredeti állapotában való elismerését jelentené vagy legalábbis ezt vetítené előre, a török delegáció vonakodása miatt a brüsszeli csúcstalálkozó egyik legnehezebb tárgyalása tartott péntek délután. Márpedig ez most lenyelendő pirula a törököknek.

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!