Hírek

2004.12.08. 00:00

Ha robbanna, nagyot szólna a bomba

Mint tegnapi számunkban beszámoltunk róla, egy ezertonnás hajó roncsai nyugszanak az átkelő pesti hídfőjénél. A szakemberek máig nem tudták eldönteni, valóban lőszerek vagy csak uszadékfák vannak a vasteknőben.

BAMA

Kétszáz kilogramm trotil robbanása úgy harminc-negyven méter magas, míg körben ötven-száz méteres területet képes elpusztítani. Négy-ötszáz tonna egyidejű megsemmisülése óriási katasztrófával járna. A számtalan szétszóródott lőszer láncreakciószerű berobbanása még nagyobb területen rombolna, tudtuk meg egy neve elhallgatását kérő tűzszerésztől. Arról is faggattuk, mi történne, ha a Szabadság híd lábánál pihenő uszály felrobbanna. Azt mondta, ha valóban bombák vannak a mélyben, addig jó, míg vízben állnak.

A bennük lévő trotil ugyanis a folyamatos nyomás miatt nem tud átkristályosodni, azaz veszélytelen marad. A rozsdásodás is sokat segíthet. A lőszerek fala elvékonyodik, kilyukad, s a folyó kimossa a veszélyes anyagokat. Kerczay Károly statikus kérdésünkre elmondta, egy esetleges robbanás nem csak a hidat, de a rakpartot és a mellette álló házakat is elpusztítaná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!