Hírek

2004.12.28. 00:00

Két világ találkozása

Régi bérházak és modern kialakítású lakások váltják egymást a Páva utcában. Szemmel látható a fejlődés, szépül a környék.

Kiss Gergely

[caption id="" align="alignleft" width="310"] Az idén tavasszal átadott holokauszt múzeum falai eltakarják a Páva utcai zsinagóga épületét
[/caption]Nem mindegy, mely végéről pillantunk be a IX. kerületi Páva utcába. Az Üllői út felől szürke, kopott vakolatú, körfolyosós, régi bérházak fogadnak bennünket. A Mester utcai bejáratánál új építésű lakások színesítik a látképet. Két világ sajátos hangulata találkozik itt nap mint nap egymással.

Az öreg bérházak sorát először az idén tavasszal átadott Holokauszt Múzeum és Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény erődszerű épülete töri meg. Az intézetből és a Páva utcai zsinagógából semmit sem látni, mivel több méter magas fal takarja el az erre sétálók elől. A Tompa utcai kereszteződéstől már a különböző színekre festett, modern emeletes lakásoké a főszerep. Előttük és udvaraikon szépen kialakított parkokat látni, padokkal és hangulatos kandeláberekkel tarkítva.

Járdán parkoló autók nehezítik a közlekedést

Két évtizede még nem volt itt ekkora forgalom – mondja Nagy Lajosné (68). A nyugdíjas hölgy húsz éve lakik az utcában. – Egyes napszakokban az ablakot sem lehet kinyitni. A parkoló gépjárművek elfoglalják a járdákat, akadályozzák a gyalogosok forgalmát. Nagy Lajosné ettől függetlenül szeret itt lakni. Semmi pénzért nem költözne el innen. – Szépen fejlődik az utca és környezete. Közel a metró, így bármi elérhető.

Címkék#Mi utcánk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!