Hírek

2005.01.27. 00:00

Az áremelés lehet mentőöv a pékségek számára

Horváth K. J.

Árat szeretnének emelni a pékek, de a nagy élelmiszeráruház-láncok nem akarják elfogadni az általuk igényelt 15 százalékos drágítást. Mint Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, az áruházláncok önköltségi ár alatt adják a kenyeret, hogy becsalogassák a vevőket. A kenyéren elszenvedett veszteséget más áruk hasznából fedezik.
A saját kenyérgyártással bíró láncok így adhatják 80-100 forint körüli áron azt a kilós fehér kenyeret, ami a pékeknek ma önköltségi áron 121 forintba kerül. Ennél drágábban pedig olyan áruházláncok sem akarják befogadni a kenyeret, mint a Penny, a CBA vagy az ÁFÉSZ-ek, amelyeknek nincs saját kenyérgyáruk. Pedig a kenyérsütés költségei is emelkedtek. Drágább a villany, a gáz, a minimálbér, a víz, a csatorna díja, s többe kerül a gázolaj is. Erre a fedezetet a nagyobb nyereség jelenthetné, de a jelenleg zajló tárgyalásokon az áruházláncok ellenállnak. Magyarországon 1356 pékség működik. Csak tavaly 54 sütöde ment csődbe.
A pékek az általuk sütött kenyérnek csak 17 százalékát adják el  saját boltjaikban, a többit az áruházláncokon keresztül értékesítik. Ezért, ha nem tudnak megfelelő mértékben árat emelni ezen a piacon, akkor további csődök fenyegetik őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!