Hírek

2005.01.19. 07:20

Hol nyugszanak Kolumbusz Kristóf földi maradványai?

Több mint száz éve folyik a vetélkedés Sevilla és Santo Domingo között, hogy melyik városban őrzik Kolumbusz porhüvelyét.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="228"] A Santa Maria modellje a budapesti Közlekedési Múzeumban látható
[/caption]Spanyol kutatók most engedélyt kaptak a dominikai kormánytól, hogy felnyissák a felfedező sírját.
Miután Kolumbusz Kristóf 1506. május 20-án elhunyt, porhüvelyét az észak-spanyolországi Valladolidban temették el. A felfedező végrendeletében meghagyta ugyan, hogy a tengerentúlon helyezzék örök nyugalomra, de ez megfelelő egyházi szertartás híján nem volt teljesíthető. Így aztán földi maradványait egy Sevilla melletti kolostorba szállították.

Később Kolumbusz egyik fiának özvegye 1537-ben a csontokat Santo Domingóban küldte. Az ottani katedrálisban egészen 1795-ig őrizték. Ekkor a spanyolok Hispaniola szigetét átengedték Franciaországnak, és nem akarták, hogy idegenek kaparintsák meg a maradványokat. Hispaniolán ma Haiti és a Dominikai Köztársaság található.

A maradványokat először Kubába szállították, majd amikor 1898-ban kitört a spanyol–amerikai háború, vissza Sevillába. 1877-ben azonban kiástak egy ólomból készült ládát a Santo Domingó-i katedrálisban. A ládán ez állt: „az előkelő és kiváló férfiú, Kolumbusz Kristóf”.

A dominikaiak tehát azóta azt állítják, végül ők temették el Kolumbusz csontjait. A spanyolok erről hallani sem akarnak. A vita máig eldöntetlen. Ám a napokban egy háromtagú spanyol kutatócsoport engedélyt kapott a dominikai kormánytól, hogy felnyithassa a nagy becsben tartott sírt Santo Domingóban. Az eseményre február 14–15-én kerül sor.

Az első lépés annak megállapítása lesz, hogy a csontok megfelelő állapotban vannak-e a DNS-vizsgálathoz. Ha igen, a vett mintát többszörös öszszehasonlító elemzésnek vetik alá.

Tornai Szabolcs -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!