Hírek

2005.01.28. 07:53

Két és fél milliós tánc a jégen

A teniszről, atlétikáról, futballról, autóversenyről, sőt a golfról és a profi bokszról köztudott, hogy világszerte hatalmas üzlet.

Schiller Zsolt

Azt viszont talán már kevesebben tudják, hogy a héten éppen a torinói Európa-bajnokság miatt figyelmet kapó műkorcsolyázásban is jelentős pénzek mozognak. Idehaza egy tizenéves versenyző éves felkészítése a háromnegyedmilliót is meghaladja. Így már ekkor jelentős összeget kell „befektetni” azért, hogy esetleg felnőttként keresni lehessen a sporttal. Ez pedig azt jelenti, hogy szegény szülők gyermeke nem nagyon próbálkozhat ezzel a sportággal.  A felnőtteknél lényegesen több a kiadás, ott eléri az évi 2,5 millió forintot is! Ám a megtérülés nemcsak a sportoló tehetségétől és teljesítményétől függ, hanem a különböző háttéralkuktól, illetve attól, hogy mondjuk egy bírónő milyen lábbal kel fel az adott napon... Bevételt jelentenek a különböző versenyek, s ma már nemcsak az Eb-, illetve
a világbajnoki helyezésekért osztanak pénzt, hanem a többi nemzetközi viadalon is. No és profitot hoz, ha valaki bekerül egy jól menő jégrevübe, ám ez csak keveseknek adatik meg.

Pontozni jó

A nemzetközi versenyeken való pontozás nem rossz üzlet.

A nemzetközi szövetség korábban – a teljes ellátás mellett – napi 200 svájci frankkal (ma ez körülbelül 32 ezer forint) honorálta a pontozók munkáját. Egy ötnapos versenynél ez 160 ezer forintot jelentett. Ráadásul immár a napidíj is emelkedett.

Éles helypénzek

A világversenyeken elért sikert ma már a nemzetközi szövetség is díjazza. Íme, mit érnek a legjobb helyezések a magyarok jelenlegi legeredményesebb számában a nőknél. A táblázatból kiderül, hogy Sebestyén Júlia a tavalyi Eb-aranyért 4 millió forintot kapott a nemzetközi szövetségtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!