Hírek

2005.01.08. 00:00

Kosárral védik a gólyákat

A legnagyobb találmányok és a legapróbb háztartási gépek világába egyaránt bepillanthat, aki ellátogat a Magyar Elektrotechnikai Múzeumba.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Dr. Jeszenszky Sándor mutatja meg lapunknak a nagyfeszültségű generátort. Laboratóriumi kísérletekhez is használják a műszert.
[/caption]Mit keres a gólya az elektrotechnikai múzeumban? Mert a Kazinczy utcaiban fészkel egy. Fent csücsül a villanypózna tetején, kitömött változatban.
– Foglalkozunk természetvédelemmel, de történelemmel is
– húzza ki magát dr. Jeszenszky Sándor tudományos tanácsadó.
Az ágak alatt ember építette tartókosár. Megemeli a fészket, hogy a madarak szárnyai ne ütközzenek bele a nagyfeszültségű vezetékbe. Könnyen sült gólya lenne belőlük akkor.
[caption id="" align="alignleft" width="239"] A mai modern villanyórák őse: a fogyasztásmérő szerkezet
[/caption]A másik vitrinben a hajdani vasfüggöny tartozékai. Az elektromos berendezés 300 méteres pontossággal jelezte, hol akar valaki átszökni az osztrák határon. A kerítést 1989-ben aztán átvágta a két külügyminiszter. Horn Gyula és Alois Mock fényképe mellett ott a történelmi drótvágó olló.
Vannak itt villamos kávéfőzők, darálók, tűzhely, mosógép, kenyérpirító. Az előkelőbbeknek cselédhívójuk is volt. Tábla jelezte, melyik szobából csenget az uraság.
Amíg az asszony a villanymotoros varrógépen varrt, a ház ura pöfékelt. A dohányt elektromos szivargyújtóval gyújtotta meg – bronzmacska kínálta oda neki a talpazatról.
Megcsodálhatók a nagy találmányok. A villanydelejes önforgony (Jedlik Ányos motorja), a transzformátor, a szikratávíró. Egy Európa-térképen világító pontok mutatják: Portugáliától a magyar–ukrán határig ugyanaz az áram adja a világosságot.

Tárlatvezetés mellett gyakorolhatunk is

A Magyar Elektrotechnikai Múzeum a VII. kerületi Kazinczy utca 21-ben várja az érdeklődőket. A Bauhaus stílusú épület eredetileg transzformátorállomás volt, amelyet 1934-ben helyeztek üzembe. A gyűjtemény 1975-ben nyitotta meg kapuit.

A kiállítás keddtől szombatig 11 órától délután 5-ig tekinthető meg. Csoportok számára szakszerű tárlatvezetést és gyakorlási lehetőséget biztosítanak. Erre a 3220-472-es telefonszámon lehet jelentkezni. Az intézmény 1999-től közhasznú társaságként működik. A társaságot

a Budapesti Elektromos Művek Rt. (Elmű) alapította. A múzeum nem csupán a gazdag gyűjtemény bemutatását vállalta, hanem az oktatást, a tudományos kutatást, szakmai tanácskozások szervezését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!