Hírek

2005.01.22. 07:18

Még mindig sok a feketéző

Az Európai Bizottság tanulmánya szerint az unió 25 tagállama közül csak Lettországban és Görögországban nagyobb a feketemunka aránya, mint Magyarországon. Igaz, Európában a vegytiszta feketemunka már ritkább, inkább a szürkemunka a jellemző.

Bán Károly–Farkas Cintia

Az uniós megállapításokat csak részben húzzák alá a munkaügyi ellenőrzések tapasztalatai Magyarországon. A feketemunka a szabálysértések sorában a harmadik helyen áll. A legjellemzőbb, hogy a dolgozót írásos szerződés nélkül foglalkoztatják (ez jellegzetesen feketemunka), továbbá, hogy érvénytelen szerződéssel alkalmazzák (ezt inkább a szürkegazdaságba sorolják). Ha a munkaszerződés az egyik fél részéről nincs aláírva, már semmis – magyarázza Pappné Márton Erika, az Országos Munkabiztonsági és Munkavédelmi Főfelügyelőség főosztályvezető-helyettese. Továbbra is jellemző, hogy vállalkozási szerződéssel lepleznek tényleges munkaviszonyt, illetve külföldieket munkavállalási engedély nélkül foglalkoztatnak.

A tanulmány szerint Európában az építőiparban legjellemzőbb a feketemunka, ezt követi a mezőgazdaság, a szállodaipar, a vendéglátás és a személyi szolgáltatások. Az új tagállamokban – így Magyarországon is – már az orvosi ellátás, a magántanítás, az ingatlanközvetítés. A gyermekmegőrzés és a takarítás is jellemző területe a feketefoglalkoztatásnak. A be nem jelentett munkavállalók többsége 25 és 45 év közötti férfi.

Általános tapasztalat az unió országaiban, hogy a nőknek, az egyetemistáknak, a munkanélküli-segélyben részesülőknek, ha nem hivatalos keretek között foglalkoztatják őket, többet kell dolgozniuk kevesebb bérért, kevésbé vonzó munkahelyeken. A kelet-közép-európai és balti tagállamokban magasabb a rejtetten foglalkoztatottak között a nyugdíjasok és a magasan képzettek aránya. Szintén elterjedt, hogy az alkalmazott munkaerőt a valóságban kapott munkabérnél alacsonyabb bérrel jelentik be, a többit zsebbe adják. Magyarországon a feketemunkások számát 200 ezerre becsülik.

Javult a fegyelem

Nálunk több területen is viszszaszorult a feketemunka – állítja Sík Endre szociológus, a téma egyik hazai kutatója. A kereskedelemben nőtt a nyugtaadás, kevesebb lett a bejelentetlen alkalmazott, s javult a fegyelem a munkaszerződések terén is. Ugyanakkor a magas közterhek, az elszegényesedés, az elhelyezkedés kilátástalansága, valamint a munkaerőpiac átláthatatlansága ma sokkal erősebb, mint néhány éve volt, s ezek mind a feketemunka melegágyát jelentik.

Országos munkaügyi ellenőrzések 2003-ban

Ellenőrzött telephelyek száma 26 183

Ellenőrzésben érintett létszám 831 250

Szabálysértést elkövető cégek száma 19 393

Szabálysértéssel érintett dolgozók száma 315 129

Feketemunkán ért dolgozók száma 35 377

Külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása 2 429

Feketemunka összesen 37 806

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!