Hírek

2005.01.29. 07:17

Mérhetővé vált a nemi vágy forrósága

A szexuális vágy objektív mérésére fejlesztettek ki új módszert. Az eljárás segítséget jelent az ajzószerek hatásvizsgálatában is.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="239"] A szerelmi vággyal szorosan összefügg az agy elektromos tevékenysége
[/caption]A szexuális zavarok kezelésénél régóta hiányzik egy olyan módszer, amellyel a libidó (nemi vágy) foka objektíven meghatározható. Izraeli kutatók nemrég arról számoltak be Buenos Airesben és Londonban, hogy kifejlesztettek egy eljárást a szexuális késztetés mérésére.
A módszert huszonkét egészséges szexualitású önkéntesen, 11 férfin és 11 nőn próbálták ki. Átlagéletkoruk 26,8 év volt.
Az agyhullámaikat vizsgálták, miközben erotikus jelenetekkel megtűzdelt filmrészleteket játszottak le nekik. A mérés után kérdőívet töltettek ki a kísérleti alanyokkal.
A tudósok megfigyelték, hogy az agy elektromos tevékenysége szoros összefüggésben áll a nemi késztetéssel. Ez azt jelenti, hogy az agyhullámok mérési adatai hűen tanúskodnak a szexuális inger mértékéről.
A kutatócsoport vezetője, dr. Yoram Vardi azt nyilatkozta, hogy a hagyományos műszerekből összeállított készüléket libidómérőnek nevezte el. A találmányról több szakember is elismerően nyilatkozott. Ha például valaki egy autóbaleset után azt állítja, elvesztette nemi érdeklődését, a libidómérővel ez könynyen ellenőrizhető lesz. A szexuális zavarok elleni gyógyszerek vagy akár a nemi ajzószerek hatását is jobban meg lehet majd állapítani a készülékkel.
Vardi professzor szerint a találmánnyal az is meghatározható lesz, hogy a szexuális tevékenység csökkenése lelki vagy szervi okokra vezethető-e vissza. A kutatócsoport legközelebb olyan pácienseken próbálja ki a libidómérőt, akiknek a szexuális vágya kölönböző gyógyszerek hatására jelentősen csökkent.

Wilhelm Reich mérési módszere

Sigmund Freud (1856–1939) egyik híres-hírhedt tanítványa, Wilhelm Reich (1897–1957) egyszer már megpróbálkozott a szexuális vágy mérésével. Az osztrák pszichológus úgy vélte, a szexualitás elektromágneses jelenség. A szexuális energiát orgonnak nevezte el, amelyet többféleképpen mért, sőt le is fényképezett.

A tudóst Németországban, majd az USA-ban üldözték, végül börtönbe zárták, könyveit elégették. Az utóbbi évtize-dekben művei iránt újra meg újra fellángol az érdeklődés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!