Hírek

2005.01.19. 00:00

Titkokról mesélnek a táblák

Hat évszázaddal ezelőtt még a védőszentekről, később a pasákról, királyokról, diktátorokról nevezték el az utcákat. Most az önkormányzatok döntenek.

Tóth Tímea

Pontosan kétezer személyről neveztek el utcát a fővárosban. A többi ötezerhatszáz magyar helység nevét őrzi, vagy a terület jellegzetességét örökíti meg. Az utcanevekről számos rendelet született, legutóbb 1989-ben. A változásokat az utcák is megsínylették, a Várban lévő Táncsics Mihály utca a XIV. századtól tizennégy nevet viselt. Mészáros György egy hasonló furcsa eset miatt kezdett érdeklődni az utcanevek iránt.

– 1953-ban Hamvas utcának nevezték el a kispesti Szapáry utcát – meséli a Várostervezési és Városképvédelmi Bizottság volt titkára. – A hivatalban félreértették. Azt hitték, hogy a  szilvafáiról akarja elnevezni valaki az utcát. Aztán kiderült: az illető a névadással rokonának, Hamvas Endre püspöknek szeretett volna emléket állítani.

Az ország irányítói egy tollvonással neveztek el utcákat. Az Oktogon az 1880-as években nyolcszög alakjáról kapta a nevét. 1936-ban azonban Benito Mussolini egy Magyarországnak szóló ígé-rettel kiérdemelte, hogy ő legyen a tér névadója.

– Az Erzsébet és a Teréz körút 1950-ben Lenin körút lett, az Andrássy út pedig Sztálin – emlékszik vissza a szakember. Sokan kimaradtak az érdemből, hogy utca őrizze nevüket. Így Ráth Károly, Budapest első főpolgármestere is. Manapság a fő-városi közgyűlés dönt, ha az utca több kerületet érint. Más esetben a kerületi önkormányzatok dön-tenek. Néha rosszul. Csaknem harminc utca neve szerepel hibásan a táblákon.

„ Összesen 2017 utca neve változott meg az évszázadok során

a fővárosban. Mára kevés régi tábla maradt meg.”

(Mészáros György)

Sok budapesti ma is az utcák régi elnevezését használja. Néhány utcában a régi táblák uralkodnak a homlokzatokon. Ilyen a zuglói Róna utca.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!