Hírek

2005.01.25. 10:04

Utasainak adataival kereskedne a BKV

Vajta Zoltán

Kereskedne a BKV azokkal az adatokkal, amelyekhez a tavalyi lakossági felmérés során jutott.

A közlekedési vállalat mintegy 300 millió forintot költött arra, hogy utazási szokásokról faggasson ötvenezer családot. A kutatás befejeződött, az adatokat tavaszra dolgozzák fel. Ennek eredménye alapján döntenek arról, hogy a lakosság igényei szerint átszervezik-e a tömegközlekedési hálózatot.

A felméréssel egyidejűleg olyan kérdéseket is feltettek, amelyeknek alig vagy egyáltalán nincs közük a tömegközlekedéshez. Például hogy használ-e internetet a család. Több kérdést annak idején kifogásolt az adatvédelmi-biztosi hivatal.

Bősze Sándor, a BKV főosztályvezetője a városházán bejelentette, értékesítik az adatokat. „Ez a még sehol sem alkalmazott felvételi módszer és a lakosságtól nyert információk társaságunk szellemi termékét képezik. Külső érdeklődőknek szerződéses keretek között, anyagi ellenszolgáltatás ellenében fogjuk átadni.” Erről tájékoztatta az önkormányzatot. Bősze Sándor példaként említette, hogy egy üzletlánc számára fontos információ lehet, hogy merre a legnagyobb az utasforgalom. A várható bevételről csak annyit mondott, hogy nem lesz jelentős.

Ez nem átverés?

Kerekes Zsuzsanna, az adatvédelmi biztos hivatalának főosztályvezetője szerint valószínűleg nem jogellenes a BKV terve. A hivatal szeretné megismerni az adatokat. Gulyás Csaba, az adatvédelmi biztos munkatársa sem lát törvénytelenséget. De a megkérdezett emberek azt érezhetik, hogy átverték őket. Hiszen másról kérdezték őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!