Hírek

2005.01.10. 06:14

Veszélyes Pesten autózni

Az elmúlt évben több mint nyolcvanan haltak meg a főváros útjain. A tragédiák oka legtöbbször az, hogy a közlekedők figyelmen kívül hagyják a kötelező elsőbbségadást.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A 11-es úton december elején történt baleset is bizonyítja, hogy Pest megye a legveszélyesebb vidéki terület
[/caption]Minden látszat ellenére csökkent a halálos balesetek száma Budapesten. Míg 2003-ban 90-en vesztették életüket a fővárosi utakon az első tizenegy hónapban, addig az elmúlt év hasonló időszakában hetvenheten haltak meg.

A közlekedésrendészet szerint valószínűleg azzal magyarázható a balesetek csökkenése, hogy a dugók miatt egyre kevésbé lehet száguldozni a budapesti utakon. Nem is a gyorshajtás okozza a legtöbb balesetet. A tavalyi év első tizenegy hónapjában közel négyezer baleset történt, és ebből csak négyszázkilencvenet okozott a gyorshajtás. Sokkal gyakoribb az elsőbbségadás figyelmen kívül hagyása, ez a szabálysértés ezer feletti balesetet okozott.

Gyalogosok hibájából 675 baleset történt.
A fővárosban több mint kilencszáz olyan útkereszteződés van, ahol közlekedési lámpák szabályozzák a forgalmat. Ezek meghibásodása is balesetforrás.

Budapest egyik legveszélyesebb útja egyébként az Üllői út, legalábbis a statisztikák szerint. Itt történik a legtöbb halálos baleset. Az igazsághoz tartozik, hogy ez az egyik leghosszabb út a fővárosban, több kerületen is áthalad. Ezen az úton mérték a rendőrök a városon belüli legmagasabb sebességet, évekkel ezelőtt 207 kilométerrel fényképeztek le egy autóst.

A halálutak listáján szerepel még a Ferihegyi, a Szentendrei és a Pesti út. Veszélyes csomópont az Árpád híd környéke, valamint a Bartók Béla út és az autópályák bevezető szakaszai. A közlekedésrendészet a Soroksári és a Grassalkovich úti csomópontot is feltette a feketelistára.
A városrészek közül a XIV. kerület vezeti a statisztikát, több mint háromszázötven balesettel. Itt sok kisebb-nagyobb veszélyes kereszteződés és út található.

Könnyű sérülések

Évente átlagosan négyezer baleset történik a fővárosban. Az elmúlt hat évben fokozatosan nőtt ez a szám. Amíg 1998-ban 3876, addig 2003-ban már 4262 baleset történt Budapest útjain. Többségük szerencsére csak könnyű sérüléssel járt.

A legveszélyesebb kerületet, a XIV.-et Újbuda követi, és a képzeletbeli dobogó harmadik helyén Óbuda áll. Az országos adatokból pedig az tűnik ki, hogy messze a legveszélyesebb Pest megye útjain közlekedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!