Hírek

2005.02.21. 00:00

Angolul mindenütt tudnak

Bár nem született erről külön határozat, hallgatólagosan az angol lett az Európai Unió fő nyelve.

Toronyi Attila

A hivatalos brüsszeli szövegek jóval több mint ötven százaléka angolul íródik. A lett, a dán, a lengyel vagy a magyar tisztségviselők angolul beszélgetnek. Shakespeare nyelvének diadalmenete feltartóztathatatlan: egy brit tanulmány szerint 2015-ig az emberiség fele megtanul angolul.

Az Európai Bizottság nem látja rózsásnak a jövőt. Az oktatási információs hivatal (EURYDICE) szerint a tanult idegen nyelvek száma még mindig igen alacsony; Magyarország a görögök előtt az utolsó előtti helyen áll. Gazdaságilag is komoly veszteséget okoz az országnak honfitársaink gyenge nyelvtudása. A szomszédos Ausztriában minden általános iskolás részesül angol oktatásban, nálunk csak egynegyedük. A magyar munkavállalók angoltudása az utóbbi években sokat javult, de ennek szintjét sürgősen tovább kell emelni. A magyarországi német befektetőknek kisebb gondot okoz megfelelő német nyelvtudású munkatársak alkalmazása. Ez alighanem a német nyelvterülethez fűződő történelmi kapcsolatoknak tulajdonítható.

Az angol euroeszperantóvá vált, de a britek alig beszélnek más világnyelvet

A felmérésben részt vevő országokban csaknem mindenütt az angolt tanítják elsősorban, legfeljebb a francia előzi meg néhol. A középiskolások körében tanult nyelvek számát tekintve Görögország az utolsó – Magyarország és Csehország, Szlovákia után. Az euroeszperantónak is nevezett angol „uralkodása” nyelvészek szerint körülbelül 2050-ig tarthat. Az évszázad második felében ugyanis megnő a kínai, az arab és a spanyol nyelv jelentősége. Bajban lesznek majd az angolszászok, hiszen ők tudnak a legkevésbé idegen nyelveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!