Hírek

2005.02.04. 00:00

Csapda a hegy mélyében

A franciaországi Bonne-ville-ben megkezdődött az 1999. márciusi alagút-baleset ügyében a bírósági eljárás. A tűzeset 39 ártatlan ember halálát okozta.

Toronyi Attila

Ötven szakértőt hallgatnak meg az elkövetkező három hónapban, és ott lesznek az áldozatok hozzátartozóinak jogi képviselői is.

Gilbert Degrave belga teherautósofőr könnyekkel a szemében bizonygatta ártatlanságát a tárgyalás első napján. Annyit azonban el kellett ismernie a most 62 éves vádlottnak, hogy az ő gondatlansága miatt gyulladt ki saját gépkocsija. Degrave ugyanis hanyagul ki akart dobni egy csikket az ablakon, ám nem vette észre, hogy a parázsló cigaretta visszaesik a vezetőfülkébe. Amikor az autó lángokban állt, a sofőr bekapcsolta a vészvillogót, de nem állt félre, hanem ott maradt a sáv közepén. Ezzel elállta a francia oldalról jövő kocsik útját.

Felelősség terheli az alagutat üzemeltető cégeket is. A kedvezőtlen előjelek ellenére éveken át halogatták az alagút biztonsági rendszerének korszerűsítését. A franciák a riadót követően még hét percig beengedték a járműveket az alagútba. Az olaszok pedig friss levegőt pumpáltak az aknába, ahelyett hogy kiszivattyúzták volna a füstöt. Így a dugóba került autóknak nem volt menekvésük. Még a beton is megolvadt a tűztől, és napokkal később csak hat holttestet sikerült kihozni a „pokolból”. A többi harminchárom hamuvá égett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!