Hírek

2005.02.19. 09:32

Szörfözni nem csak az óceánokon lehet

A szörfösök fedett pályás versenyen indulnak a holtszezonban.

Hegyi Áron

A szörfösök is csak olyanok, mint a többség, szeretik a napsütést, a meleget, a lazulást, a tengerparton. Éppen ezért az október és március közötti időszak afféle holtszezon számukra, még ha a déli féltekén versenyezhetnének is. Ez persze nem jelenti azt, hogy egész télen a lábukat lógatják, sőt! Az élményért, és egy kis pénzért cserébe a profiszövetség (PWA) égisze alatt fedett pályás versenyekre járnak.

Az extremitás netovábbja a francia Fred Beauchene találmánya, 1990-ben rendezte az első bemutatót a párizsi Bercy sportcsarnokban, nem kevesebb, mint 10 ezer néző előtt. A siker nem sokáig váratott magára, manapság a PWA égisze alatt komplett versenysorozatot rendeznek Londontól Isztambulig. A világ legjobbjainak már nem teher, hogy rajthoz álljanak, főleg akkor nem, ha olyan pénzdíjak vannak, mint legutóbb Londonban, ahol 40 ezer fontot (kb. 14 millió forintot) osztottak szét a győztesek között. A londoni hajókiállításon megépített medence körül 3000 néző tapsolta pirosra a tenyerét.

Akár Budapesten is lehetne versenyezni

Lehet, hogy sokaknak szúrja a szemét a Papp László Sportaréna, de meg kell hagyni, a tervezők mindenre gondoltak. Így arra is, hogy extrém sporteseményeknek adjon otthont a létesítmény. Ezt a vonulatot egyelőre csak az évente megrendezett Freestyle motokrosszverseny képviseli, de technikai akadálya nem lenne egy fedett pályás szörfverseny megrendezésének sem. Csak a szándék és pár tízmillió forint hiányzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!