Hírek

2005.03.17. 09:44

A bérgyilkos jön, s már megy is

Ma már működik olyan magyar rendőri alakulat, amelynek tagjai képesek elfogni akár a profi bérgyilkosokat is. A 90-es évek közepén azonban a magyar rendőrséget felkészületlenül érte a kivégzésekkel tarkított maffiaháború.

Szemán László

Világszerte komoly feladat elé állítja a bűnüldözőket a profi bérgyilkosok elfogása. Még a több évtizedes tapasztalattal rendelkező FBI ügynökei is hónapokig, évekig nyomoznak egy-egy leszámolási ügyben, míg eredményt érnek el. Ami általában csak akkor következik be, ha a bérgyilkos környezetében „nyelvet” találnak, aki például vádalku keretében együttműködik a hatóságokkal. Magyarországon ilyen még nem történt.

A 90-es évek közepén Budapesten kirobbant leszámolási hullám bérgyilkosai – egy kivétellel – ismeretlenek. 1997. május 5-én Szentendrén, saját panziója udvarán felrobbantották Zubovics Tamás Gyulát. Az életveszélyesen megsérült vállalkozó tíz nap múlva vérmérgezésben elhunyt a Honvéd Kórházban. A tucatnyi gyilkos merénylet és a száz feletti figyelmeztető robbantás közül egyedül ebben az ügyben fogták el a tettest is. A Pest megyei életvédelmis nyomozók négy szemtanút is felkutattak, akik látták, amint a bérgyilkos a terepjáró aljára helyezi a pokolgépet. A merénylőt, az ukrán Oleg T.-t egyértelműen felismerték. A férfi kapcsolódott az akkor Budapesten működő szláv anyanyelvű maffia egyik erős emberéhez. Kiderült, hogy Oleg az orosz Szpecnyaz kommandó robbantási szakértője volt korábban. A Pest megyei nyomozók megkeresték az ukrán hatóságokat, és megdöbbenésükre az ottani igazságügyi minisztérium hivatalosan igazolta, hogy Oleg T. a merénylet idején egy kijevi fogdában ült katonai bűncselekmény miatt. Az ukránok azt már nem engedték meg, hogy a magyar nyomozók megnézzék a fogdanyilvántartást. Így aztán Oleget el kellett engedni.

A nyomozók szerint profi bérgyilkos végzett többek között Prisztás Józseffel, Boros Tamással, Seres Zoltánnal és Fenyő Jánossal is. Doszpot Péter egykori gyilkossági nyomozó szerint a magyar rendőrség nem volt felkészült az új típusú bérgyilkosok felkutatására. Azok az amatőr bérgyilkosok, akiket elfogtak, családi perpatvarok, üzleti viták alkalmi megoldói voltak. Viszonylag gyorsan rendőrkézre is kerültek a megbízókkal együtt. Egy profi bérgyilkosság megoldása azonban sokkal bonyolultabb. A bérgyilkos korábban sohasem került kapcsolatba az áldozatával, sőt a megbízót sem ismeri, az sem őt.

A feladatot közvetítőkön át kapja, mint például a Fenyő-gyilkosság esetében. A bérgyikos maximum kétszer jár az országban. Először felméri a terepet, aztán ismét beutazik, megöli a célszemélyt, majd azonnal távozik, hogy soha többé ne jöjjön vissza. Kriminalisztikai szakértők szerint a Közép-Kelet-Európában működő profi bérgyilkosok kiképzett katonaként háborút megjárt gyilkológépek. Afganisztánban harcolt szláv anyanyelvű volt kommandósok, a dél-szláv háborúban öldöklő szabadcsapatok specialistái, vagy éppen titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkező szlovák maffiózók. Az utóbbiak számlájára írják az Aranykéz utcai robbantást, amelyben életét vesztette Boros Tamás és három ártatlan járókelő. Bérgyilkosok végeztek Horgoson a Szalma családdal is. A bérgyilkosok tarifái a célszemély beosztásától, védelmi szintjétől függően változnak 7500 eurótól 350000 euróig.

Seres Zoltánt vélhetően Szovákiából érkezett motoros bérgyilkos lőtte le

A rendőrök szerint a szláv anyanyelvű maffiának dolgozó Seres Zoltánt vélhetően szlovák bérgyilkosok lőtték le Tahitótfaluban 1999. április 12-én. Egy motoros hajtott az autója mellé, és az utas Kalasnyikovjából golyózáport zúdított rá. A legújabb maffiaügy vádiratában köszön vissza a motoros módszer. Eszerint a Balaton jelenlegi „felügyelőjét” ugyanígy akarták kivégeztetni szlovák bérgyilkosokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!