Hírek

2005.03.31. 00:00

A Rozmár-hadművelet vége

Szőrén-szálán eltűnt a német birodalom aranykészletének egyik része. Csak gyanítani lehet, hogy a kincsek az USA-ba kerültek. Akárcsak a magyar aranyvonat rakománya.

Toronyi Attila

A nácik 1945 elején hajtották végre a „Rozmár” fedőnevű akciót. Huszonnégy tehervagonban az ostromlott Berlinből a türingiai Merkersbe menekítették a Német Birodalmi Bank arany- és devizakészleteit, valamint a berlini múzeumok értékes tárgyait. Kis híján ide, a sóbányába költözött Hitler és vezérkara is. A Führer azonban elvetette az ötletet.

Az oroszokat megelőzve az amerikaiak áprilisban érték el a települést, és Eisenhower tábornok, a későbbi elnök, rátette a kezét a zsákmányra. Mai értéke 2,2 milliárd euró lehet. A nehéz vasajtóval lezárt „aranyszobában” 8645 aranyrúd fénylett, rajtuk a birodalmi sassal és horogkereszttel. Egy-egy rúd 12,5 kilót nyomott. Mellettük leplombált jutazsákokban platina és ezüst állt, emellett több száz zsák pénzérme.

A Bild című napilap úgy tudja, hogy a német aranyvonatot még a Merkersbe vezető úton megdézsmálták. Amikor pedig az amerikaiak Frankfurtba szállították teherautókon a mesés kincset, a célállomásnál kiderült: az aranyrudak tetemes része hiányzik. Márpedig egy-egy aranyrúd mai értéke körülbelül 125 ezer euró. Az elmúlt évtizedekben többször felröppent a hír, hogy a németek az Alpok vidékén is elrejtettek náci aranykincseket az amerikaiak, illetve az oroszok elől. Máig özönlenek a kincskeresők, akik különleges műszerekkel kutatnak az értékes leletek után. A meggazdagodás reményében búvárkodnak a jéghideg hegyi tavakban.

Hermann Pieper dortmundi történész kutatásai szerint a náci aranytartalékok gyaníthatóan az amerikai Fort Knoxban kötöttek ki. Washingtonban a második világháború óta államtitokként kezelik az ügyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!