Hírek

2005.03.14. 00:00

Állandó feszültségforrás

Olykor feszültséget kelt Madrid és London viszonyában Gibraltár.

Gyulay Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="275"] Brit rendőr irányítja a forgalmat az egyetlen határátkelőhelyen
[/caption]Aki Gibraltárt birtokolja, az egész Földközi-tengert ellenőrzi. Ezt az igazságot már a főníciaiak és az ókori görögök is jól ismerték. A történelem során heves harcok dúltak a tulajdonjogért. A spanyolok kezére került 1462-ben, ám a spanyol örökösödési háborúban, 1704-ben George Rooke brit admirális három napig tartó ostrom után el tudta foglalni. A háborút lezáró utrechti békében (1713) a spanyol uralkodó lemondott a területről a brit korona javára.
Harcászati jelentősége a Szuezi-csatorna megnyitása után (1869) tovább nőtt, hiszen a keleti területek, a kelet-afrikai és a dél-, délkelet-ázsiai brit gyarmatok felé irányuló kereskedelem ezen a szoroson is áthaladt. Mindkét világháború során fontos ellenőrző pontként szerepelt az erőd, a II. világháborúban az oly kiemelt szerepet játszó tengeralattjárók mozgásának megfigyelésében játszott szerepet a gibraltári haditengerészeti és légi támaszpont.
A spanyolok azonban a mai napig nem mondtak le Gibraltár megszerzéséről, de a Tony Blair vezette angol kormány nem hajlandó tárgyalni a terület ellenőrzésének megosztásáról. Brit hadihajók időről időre flottafelvonulást tartanak a Gibraltár körüli vizeken. Madrid pedig válaszlépésként néhány hétre lezárja a szárazföldi átkelést. Ez a zárlat átmeneti gondot okozhat a terület víz- és energiaellátásában is.

A névadó hadvezér

Az ormot Héraklész oszlopainak nevezték az ókori görögök. A rómaiak Calpeként emlegették a szorost. Mai nevét az araboktól kapta: a Dzsebel

el-Tárik, azaz Tárik hegye egy Tárik nevű hadvezér emlékét őrzi a mai napig. Ő volt az, aki 711-ben itt kelt át seregi élén Európába, majd legyőzte a gótokat, és hatalma jelképeként erődítményt építtetett a sziklán.

Amíg egyetlen majom él

A szikla arról is nevezetes, hogy Európában egyedül itt élnek természetes körülmények között majmok. A magót névre hallgató állatok farkatlanok. Egy romantikus legenda szerint addig leng brit lobogó Gibraltár fölött, amig a majmok ki nem pusztulnak. A tengeren túli terület lakói, akiknek számát naponta négyezer spanyol ingázó egészíti ki, gondosan őrzik a majmokat.

el-Tárik, azaz Tárik hegye egy Tárik nevű hadvezér emlékét őrzi a mai napig. Ő volt az, aki 711-ben itt kelt át seregi élén Európába, majd legyőzte a gótokat, és hatalma jelképeként erődítményt építtetett a sziklán. Amíg egyetlen majom él A szikla arról is nevezetes, hogy Európában egyedül itt élnek természetes körülmények között majmok. A magót névre hallgató állatok farkatlanok. Egy romantikus legenda szerint addig leng brit lobogó Gibraltár fölött, amig a majmok ki nem pusztulnak. A tengeren túli terület lakói, akiknek számát naponta négyezer spanyol ingázó egészíti ki, gondosan őrzik a majmokat. Brit rendőr irányítja a forgalmat az egyetlen határátkelőhelyen -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!