Hírek

2005.03.23. 00:00

Békésebb lett mára a világ

Csaknem másfél évtizede teszi közzé jelentéseit a heidelbergi Nemzetközi Konfliktuskutató Intézet. A tudósok szerint tavaly enyhültek az ellentétek a világban.

Toronyi Attila

Összesen 230 politikai ellenségeskedést, összetűzést számoltak össze a német egyetem munkatársai. (2003-ban öttel többet.) Három esetben háborúztak, 33 esetben komoly válság tört ki, a nyílt ellenségeskedések száma 66-ra, a lappangó ellentéteké 77-re rúgott. Előnyös fejlemény, hogy a háborúk száma tavaly tízzel csökkent, és a mérsékeltebb válságok is ritkábban fordultak elő.

A térképre pillantva megállapítható, hogy komoly konfliktusok főként az Európától délre fekvő területeket sújtják. Földrészükön csupán egyetlen ilyen található, Csecsenföldön. A háborúk egyike sem államok között tört ki, míg a 33 komoly válság is belső (törzsi, vallási, szakadár) okokra vezethető vissza.

Az összetűzések csaknem egyharmadával (81) Ázsia és Óceánia „büszkélkedhet”. Afrikában ennek kevesebb mint fele zajlik, míg Európa a dobogó harmadik helyét foglalja el. Ám földrészünkön jóval „békésebbek” és főként lappangók az ellentétek. A térképen nem szereplő Amerikában csupán néhány helyszínen (Haiti, Kolumbia) fordulnak elő összecsapások rendszerhű erők és a hatalom birtokosai között.

A válságok természetét tekintve a német kutatók ideológiai, hatalmi harcokat különböztetnek meg, illetve a területi követelések körüli ellentéteket, szakadár vagy kisebbségi törekvések között tesznek különbséget.

Béketeremtő, illetve válságkezelő erők a világ tizenhat helyszínén vannak jelen, ebből a magyarok tíz helyszínen. A Közel-Keleten 1948 óta nem sikerült megoldást találni, de Indiában és Pakisztánban is több mint ötven éve állomásoznak az ENSZ katonai megfigyelői.

Európa lecsendesedett, de súlyos a csecsen válság

Földrészünkön 2004-ben öszszesen 41 válságot, konfliktust lajstromoztak a kutatók, ám ezek erőssége többnyire az alacsonyabbak közé sorolható.

A heidelbergi skála szerint az 5. fokozatot (háború) egyik sem éri el, csupán Csecsenföldön van komoly válság (4. fokozat).

Kilenc helyszínen lehet válságról beszélni (3. fokozat), töb-

bek között Spanyolországban (baszkok), Franciaországban (Korzika), Ciprus szigetén (görög–török ellentétek), Szerbia-Montenegróban. Szlovákiát és Romániát is megemlíti a heidelbergi kutatócsoport öszszegzése. Ezeknek az országoknak Magyarországgal van vitájuk a határon túli kisebbségek, illetve a bősi vízlépcső miatt.

A heidelbergi skála szerint az 5. fokozatot (háború) egyik sem éri el, csupán Csecsenföldön van komoly válság (4. fokozat).

Kilenc helyszínen lehet válságról beszélni (3. fokozat), töb-

bek között Spanyolországban (baszkok), Franciaországban (Korzika), Ciprus szigetén (görög–török ellentétek), Szerbia-Montenegróban. Szlovákiát és Romániát is megemlíti a heidelbergi kutatócsoport öszszegzése. Ezeknek az országoknak Magyarországgal van vitájuk a határon túli kisebbségek, illetve a bősi vízlépcső miatt. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!