Hírek

2005.03.25. 00:00

Büntetnék a bukott igazgatót

A főváros egészségügyi bizottsága tegnap felkérte a főpolgármestert, forduljon az ügyészséghez Nagy Péter Pál tevékenysége miatt. A János kórház volt igazgatójának büntetőjogi felelősségére kíváncsiak.

Zsidai Péter

Hatvan-hetven millió forint - tavaly havonta ennyivel nőtt a János kórház hiánya egészen októberig. Akkor állt meg, amikor megkezdte munkáját az önkormányzati csődbiztos. Az elvégzett intézkedéseknek köszönhetően február végéig sikerült tízmillió forinttal csökkenteni az adósságot. László Gábor csődbiztos szerint év végére 50–100 millióval javulhat a kórház helyzete.

A csőd miatt megállapítható az intézmény volt igazgatójának, Nagy Péter Pálnak a felelőssége. Ezt a csődbiztos után a revizori vizsgálat is megállapította. Azért, mert több szerződést előnytelenül kötött, illetve módosított. Túl hosszú időre és indokolatlanul magas áron szolgáltatott a kórháznak a Prodia laborcég. A bérbe adott eszközök bérleti díját csak két évvel később kérte a Prodiától a kórház. A Nádor Rendszerház Rt. több százmilliós fejlesztéseire nem volt szüksége az intézménynek. Előfordult, hogy egy késve befejezett beruházás után nem érvényesítette a kötbért, amivel ötvenmillió forintos kárt okozott. A felsorolást terjedelmi okok miatt nem folytatjuk.

A bizottság arra jutott, hogy a főpolgármester tegye meg a bejelentést az ügyészségen, s ott állapítsák meg a volt kórházigazgató büntetőjogi felelősségét.

A bizottság is felelős, ha megkapja a végkielégítést

A csődbiztos az ülésen ugyancsak szorgalmazta az igazgató felelősségre vonását. Annál is inkább, mivel Nagy Péter Pál beperelte a János kórházat. Húszmillió forintos végkielégítését szeretné megkapni, amely munkaviszonya megszűnése miatt jár neki. Ezért az egészségügyi bizottság tagjait is felelősség terheli. A többség tavaly megszavazta közös megegyezéssel való távozását. Munkaviszonya befejezéseként 2005. január elsejét jelölték meg. Csakhogy addig nem zárult le a felelősségét megállapító fegyelmi vizsgálat. Ezért aztán arról szavaztak, hogy munkaviszonyát meghosszabbítják. Ehhez azonban már nem volt joguk, mivel egyoldalú lépést tettek. Így úgy bocsátották el fegyelmivel, hogy már nem volt munkaviszonya.

Húszmillió forint az igazgatónak?

A szent János kórház egykori igazgatója, Nagy Péter Pál húszmillió forintos végkielégítése és közös megegyezéssel való távozása először tavaly novemberben merült fel. Az erről szóló javaslatot Szolnoki Andrea egészségügyi főpolgármester-helyettes vitte a bizottság elé. Ezt azonban Szolnokinak nem sikerült végigvinnie. Azt a javaslatát viszont igen, hogy a munkavégzés alól felfüggesztett igazgató év végén távozhasson. Az ezzel szemben érvelő ellenzéki képviselők kisebbségben maradtak. Az ellenzékiek azt javasolták: várják meg a fegyelmi vizsgálat végét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!