Hírek

2005.03.02. 00:00

Északiak többé nem leszünk

Lapunk értesülése szerint a miniszteri megállapodás-tervezet utolsó pontja: a tüntetők a megegyezés után harminchat órán belül hazaindulnak. S idén már nem is gyülekeznek Budapesten.

Izing Antal

Cikkünkben a kormányoldal és a gazdák tervezeteit vetjük öszsze. Ezek csak ajánlások. A minisztérium öt, a gazdakörök tizennyolc oldalban foglalták öszsze terveiket. A gazdakörök tegnap villanypostán jelentkeztek a minisztériumban. Jakab István gazdavezér azt követeli, hogy a hektárpénzeket legkésőbb március 31-ig fizessék ki. A miniszteri tervezet ehhez képest csak azt vállalja, hogy harminc napon belül igazolást ad ki a kérelem beérkezéséről, és május 31-ig elbírálja. Jakab azt írja: „430 ezer tonna élő vágóbaromfi után 4 milliárd forint helyett 1, 6 milliárd forintot fizettek ki”. Követelik a tárcától a különbséget március 31-ig. Jakabék azt akarják, hogy a leállított pályázatokat a minisztérium indítsa újra, és visszamenőleg is fizessen. Az iskolatej-akció költségeit a tárca az önkormányzatokra hárította. A magyar falvak ismert helyzete miatt a legtöbb helyen ezért nincs iskolatej. Azok az élőállat-beszállítók, akik ezzel együtt a Hajdú-Bét Rt. kishitelezői voltak, a felszámolótól visszaigazolt követeléseik száz százalékára kaphassanak hitelt – kérik Jakabék. A miniszter  ígéri, hogy a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervre eddig beadott pályázatokat május 31-ig elbírálják. Szintén szolgálati ígéret, hogy az EU-előírásoknak megfelelő raktárbefogadó-képesség erejéig a felvásárlási szerződéseket megkötik. Miniszteri garancia van a műholdas parcellaazonosító rendszer megújítására is. Idén kezdik. Értesülésünk szerint készül a parasztok bankja. A miniszter előírja, hogy a tüntetők március végéig adják be a Gazdabank alapítására vonatkozó elképzeléseiket.
A közvéleményt akkor tájékoztatják – közölte a két tárgyalófél –, ha már közel járnak a megállapodáshoz. A miniszter tegnap bejelentette: a gazdálkodók egy év türelmi időt kapnak agrárhiteleik visszafizetésére. Ma este 9 órakor 200 traktor vonul a Parlamenthez – közölte Bagi Béla, a tüntetés szervezője.

A magyar paraszt tavasszal vet s nyáron arat

Az EU déli államaiban gazdálkodó parasztok már augusztusban megkapják jussukat. A magyar gazda azonban északi besorolást kapott, annak ellenére, hogy a déliekhez hasonlóan nyáron arat – adta hírül a Reggel. Így csak novemberben jut pénzéhez. A miniszter azt ígéri: intézkedik déli besorolásunkról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!