Hírek

2005.03.29. 00:00

Gerhard Schröder alkonya

A német koalíció szép napjai elmúltak. A gazdasági válság és csaknem minden tartományban a hatalomvesztés elfújta a jólét érzését, a kancellár már csak a konzervatív ellenzék támogatásával tud kormányozni – írja a Der Spiegel.

Gyulay Zoltán

Amint 1998-ban jól lehetett érezni a német sajtón, mennyire küszöbön áll tizenhat esztendei kormányzás után a kereszténydemokrata Helmut Kohl kancellár bukása, s a lapok milyen tudatosan „építik fel” a szociáldemokrata Gerhard Schrödert, most ugyanez a folyamat tapasztalható – csak épp ellenkező irányban. Szinte egyöntetű a vélemény, hogy legkésőbb jövőre Schröder távozni fog, de hogy ki léphet a helyére, az kérdéses.
A szociáldemokraták (SPD) berkein belül is mind többen hangoztatják a váltás igényét, ennek ellenére nem valószínű a személycsere. Az uniópártok, azaz a kereszténydemokrata CDU és a keresztényszocialista bajor CSU pedig képtelen arra, hogy a széles választótömegeknek elfogadható személyt találjon. Két név forog közszájon.
Az egyik Angela Merkel, a CDU elnök asszonya, aki egyszerűen képtelen megszilárdítani a tekintélyét. A másik Edmund Stoiber bajor tartományi miniszterelnök. Ő három esztendeje csak szoros eredménnyel maradt alul Schröderrel szemben. Mellette szól a bajor gazdasági „csoda” is, a tartomány föllendülése. Viszont mégiscsak bajor, az „igazi” németek szemében tehát mégsem német.
Pedig a német gazdaság valóban csodára vár, olyan megoldásokra, amelyeket oly sikeresen alkalmaznak a müncheni politikusok. Történelmi csúcsot ért el a munkanélküliség, noha választási kampánya során Schröder épp a foglalkoztatottság növelését ígérte meg. Látványos
a kudarc. A napokban pedig hivatalát is elérte a vízumbotrány, a beutazási engedélyek megadását könnyítő törvény és az ukrajnai konzulátusokon tapasztalt visszaélések sorozata. Fontos szövetségese, a népszerűségi listát évekig toronymagasan vezető Joschka Fischer külügyminiszter, a Zöldek vezetője az ügyben magyarázkodni kényszerül, és népszerűsége zuhanórepülésbe kezdett. A napokban kiderült, hogy már 2000 márciusában levélben figyelmeztetett Otto Schily belügyminiszter (SPD) a törvény politikailag és jogilag tarthatatlan helyzetére. Joggal feltételezhető tehát, hogy Schröder is értesült az ügyről.

Hazai beruházásokra buzdít a kancellár

Gerhard Schröder német kancellár a hét végén határozottabb németországi beruházásokra szólította fel országa vállalatait, hogy ezzel járuljanak hozzá a német gazdaság megerősödéséhez. A kancellár a Bild am Sonntag című lapnak úgy nyilatkozott, hogy szerinte most igen jók a feltételek a beruházásokhoz, ezért be kellene rekeszteni a termelés más országba helyezéséről zajló vitákat, és a német cégeknek a németországi beruházások mellett kellene dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!