Hírek

2005.03.25. 00:00

Győzött a tulipános forradalom

A kirgiz elnök csütörtökön lemondott, és repülőgépen a kazah fővárosba mene-kült. A napok óta tüntető ellenzék elfoglalta a kormányépületeket.

Gyulay Z.

Szárba szökkent Kirgizisztán-ban a tulipános forradalom. Kurmanbek Bakijev és Roza Otunbajev ellenzéki vezető a tüntető tömeg ünneplése közepette elfoglalta a kormány székhelyét. A környéken nap közben sűrű fekete füst terjengett. Kiszabadították a bebörtönzött Feliksz Kulov ellenzéki vezetőt, volt államfőhelyettest. Az ellenzék felszólította az ország fegyveres erőit, csatlakozzanak, hogy a napok óta tartó feszült helyzet nyugvópontra juthasson.
„Ha a tábornokok és a rendőrök a mi oldalunkra állnak,
a problémát békésen meg tudjuk oldani – mondta Bakijev a biskeki kormányépület és az elnöki palota előtt. A „Fehér Ház” bevételével az ellenzék elérte célját. Az ellenzéki vezér köszönetet mondott a tüntetőknek, akiket a nyugalom megőrzésére szólított fel. Aszkar Akajev elnök repülőgépen elmenekült az országból, miután aláírta a lemondásáról szóló nyilatkozatot.
A napok óta tartó megmozdulásokat az ellenzék azzal indokolja, hogy az elnök meghamisíttatta a legutóbbi választások eredményeit. A kirgiz legfelsőbb bíróság a nap folyamán megsemmisítette az eredményeket, ezzel új választások kiírását ígéri.

Megkezdték a magyar állampolgárok felkutatását

A Külügyminisztérium folyamatosan figyelemmel kíséri a kir-gizisztáni válság fejleményeit.

A kazah fővárosban, Almatiban működő magyar nagykövetség

– a bisketi tiszteletbeli konzul segítségével – megkezdte a Kirgizisztánban tartózkodó magyar állampolgárok felkutatását. Szükség esetén kész segítséget nyújtani biztonságos helyre történő elutazásukhoz.

A kazah fővárosban, Almatiban működő magyar nagykövetség

– a bisketi tiszteletbeli konzul segítségével – megkezdte a Kirgizisztánban tartózkodó magyar állampolgárok felkutatását. Szükség esetén kész segítséget nyújtani biztonságos helyre történő elutazásukhoz. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!