Hírek

2005.03.04. 00:00

Használják a karszalagokat?

Január elsejétől elvileg minden kórházban működik a karszalagos betegazonosítási rendszer. A főváros nem, a minisztérium viszont szükségesnek tartja az ellenőrzést.

Tóth Tímea

Elvileg nem történhet újabb betegcsere a fővárosi kórházakban. A szegedi önkormányzat kettes számú városi kórházában nyáron történt tragikus eset után az Egészségügyi Minisztérium rendeletben kötelezte az intézményeket betegeik azonosítására.

Ez év január elsejétől az eszméletlen, zavart tudatú vagy kommunikációra képtelen betegeknek speciális anyagból készült karszalagot kell viselniük. Bármilyen műtéti beavatkozás esetén, és kiskorú gyermekeknek is használniuk kell a karperecet. Azt azonban senki sem ellenőrzi, hogy a kórházak valóban megvásárolták és alkalmazzák-e a karszalagokat.

– A kórházaknak rögzíteniük kellett a Szervezeti és Működési Szabályzatukban, hogy mikor kell használni a karszalagokat – mondja Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes. – Feltételezhetően mindenhol bevezették a rendszert. Eddig nem ellenőriztük a rendelet betartását.
Pedig lenne rá ok. A Fővárosi Önkormányzat ugyanis korábban azt ígérte, hogy állják a karszalagok költségeit. Most mégis saját költségvetésükből kell kifizetniük a kórházaknak az azonosító szalagokat. Ez évi egy-, másfél millió forintot jelent.

Az Egészségügyi Minisztérium most megvizsgálja, hogyan működik a rendszer. – A kórházak maguk választhatják meg, milyen számkódsort tüntetnek fel a szalagon a betegek azonosítására – közli Szíj Ildikó, a tárca minőségügyi osztályvezetője. – Azt is önállóan határozhatják meg, hogy ápoló vagy orvos rögzíti valamilyen dokumentumon, hogy megtörtént a betegazonosítás. Ellenőrizzük, hogy a gyakorlatban megvalósultak-e, és alkalmazhatók-e a megszabott szakmai irányelvek.

A gyerekeknek tetszik a karszalagos rendszer

A Madarász utcai Gyermekkórházban háromféle karszalagot használnak. Rózsaszínűt a koraszülötteknél, világoskéket a csecsemőknél, fehéret a nagyobb gyerekeknél. – Eddig kétezer darab szalagot vásároltunk, egyenként tizenöt forintért – mondja Farkas Mihályné (52) ápolási igazgató. A bőrbarát műanyag karperecre a gyerek nevét, születési idejét, az osztály nevét és a kórterem számát írják rá. A gyerekek szeretik, és a szülőknek sem volt eddig kifogásuk ellenük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!