Hírek

2005.03.11. 00:00

Minden harmadik napunk a szexé

Több mint fél évszázad telt el azóta, hogy a szexuális viselkedés neves amerikai kutatója, Alfred Kinsey megjelentette úttörőnek számító művét, a Kinsey-jelentést, honfitársai szexuális szokásairól.

Matula J. – Kocsis T.

Azóta nagyot fordult a világ: az erotika elárasztotta hétköznapjainkat, a szerelemben nincsenek tabuk többé.
A legemlékezetesebb szexuális élmények a felmérések szerint legtöbbször szokatlan helyzetekhez kötődnek.

Van, aki egy park padján, van, aki autója motorházának tetején vagy éppen a saját neméhez tartozókkal jutott a legnagyobb élvezethez. Évtizedekkel ezelőtt az ilyen esetekről senki sem mert beszélni. Ennek mára vége. Az, hogy valaki milyen körülmények között, egynemű, kétnemű vagy biszex kapcsolatban élvezi legjobban a szerelmet, manapság magánügy. Az erőszakot és a pedofíliát (gyerekek megrontását) le- számítva mindent szabad.

A kutatók azonban megállapították, hogy miközben életünket szabályosan elöntötte az erotika, a szexuális együttlétek gyakorisága közel sem nőtt ilyen mértékben. A legutóbbi felmérések szerint a németek például átlagosan hatszor élnek szerelmi életet havonta. A statisztika természetesen elfedi a különbségeket.

A hamburgi Egyetemi Klinika szakemberei kimutatták, hogy a megkérdezettek három százaléka több mint öt éve egyáltalán nem szeretkezett a párjával, öt százalékuk viszont legalább kétnaponta ágyba bújik partnerével.

Az is kiderült, hogy a szeretkezések gyakorisága egyáltalán nem függ a partnerek életkorától, sokkal inkább attól, hogy mióta tart a kapcsolatuk. Ha egy évnél nem régebben, akkor a legtöbb pár hetente három-négy alkalommal szerelmeskedik. Három év után heti kettőre csökken az együttlétek átlagos száma, öt év után heti egy-kettőre, tíz esztendő után pedig heti egyre.

A heti egyszeri szeretkezés azután 15-20 éven át általánosnak mondható, majd az idő múlásával tovább ritkulnak az intim együttlétek. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy az egy-két évnél nem régebbi kapcsolattal rendelkező hatvanéves nő gyakrabban él szexuális életet, mint az a harmincéves, aki tíz éve él együtt a párjával. Így tehát bizton állítható, hogy a kor előrehaladtával nem feltétlenül csökken a szexuális érdeklődés.

Egyes szakemberek jó dolognak tartják, hogy a szex ma már nem tabu. De vannak, akik úgy vélik, a szexualitás kiteregetésével megszűnik az az izgalom, amit az ember akkor érez, ha tilosban jár. Az elmúlt évtizedekben megváltozott a szexualitás erkölcsi megítélése is. Hajdanán a társadalom, az egyház, sőt az állam mondta meg, mi számít elfogadhatónak a szerelmi életben. Manapság szinte mindent erkölcsösnek lehet tekinteni egy kapcsolaton belül, ami mindkét félnek örömet okoz.

Évente hányszor szeretkezünk ?*

Franciaország 137

Görögország 133

Szerbia-Montenegró 131

Magyarország 131

Macedónia 129

Bulgária 128

Csehország 125

Horvátország 120

Egyesült Királyság 119

Izland 119

Szlovákia 117

Új-Zéland 114

Dél-Afrika 114

Szlovénia 112

Egyesült Államok 111

*2004-es adatok forrás: Durex

Egy felmérés szerint egyáltalán nincs okunk szégyenkezni szexuális étvágyunk miatt. Az egy évre jutó 131 együttlét dobogós helyet biztosít nekünk a világ nemzetei között. Pillanatnyilag csupán a franciák és az olaszok jobbak nálunk, ugyanakkor utcahosszal verünk olyan országokat, mint az USA.

A professzor tanulmánya komoly tabukat döntött

Alfred Kinsey zoológiaprofesszor a második világháborút megelőzően, 1938-ban kezdett el anyagot gyűjteni emberi szexualitás témakörét vizsgáló, nagyszabású kutatásához. A szakember megkísérelte bebizonyítani, hogy minden ember szexuális viselkedése egyedülálló. Több ezer férfit kérdezett végig szexuális hajlamairól, tapasztalatairól, fantáziáiról. Tabukat döntögető fő műve, A férfiak szexuális viselkedése összesen 250 ezer példányban kelt el világszerte, és tizenkét nyelvre fordították le. Kinsey munkássága nagyban hozzájárult a szexuális forradalom kirobbanásához.

Szeretkezési helyek: tengerpart és konyhaasztal

A magyar felnőttek 19%-ának kedvenc időtöltése a szex, az egy évre jutó szeretkezések száma 131 körül van, s ezzel a világ élvonalába tartozunk.

A Durex 2004-es, szexuális szokásokat vizsgáló felmérése szerint ebben a kérdésben a franciák viszik el a pálmát átlag 137 szeretkezéssel egy évben. Rögtön utánuk következnek a görögök (133), míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Szerbia-Montenegró (131) és Magyarország (131) állhat fel.

Mint kiderült, hazánk fiai-lányai sokkal hűségesebbnek bizonyultak sok más nemzetnél. Egy évben átlagosan hét szexuális partnerük van, míg az amerikaiaknak 14, a híresen forróvérű franciáknak pedig 13. Ha választani lehet-ne, a magyarok közel fele (48%) legszívesebben a tengerparton szeretkezne kedvesével.

Ezen a népszerűségi listán második lett a jacuzzi és a forró pezsgőfürdő (16%), a harmadik helyen pedig az erdő és a park végzett (10%). Bár az olaszoknál minden tizedik megkérdezett a konyhaasztalt találta a legalkalmasabbnak, ezzel a magyarok közül csak 2% értett egyet.

A szexuális szabadság sohasem lehet parttalan

Dr. Szilágyi Vilmos szexuálpszichológus szerint a szexuális szabadság sohasem parttalan. Aki visszaél a szabadságával, az önmagának és partnerének is kárt okozhat. A nők látszólagos egyenjogúságuk ellenére a magánéletben és a szexuális kapcsolatokban még ma sem egyenrangúak a férfiakkal. Hátrányos helyzetüket kevesen tudják elfogadni és ellensúlyozni. Az emberek szexuális igényei épp oly eltérőek, mint az étvágy. Aki éhes, egyen, de ne akarja, hogy a másik is ugyanakkor, ugyanolyan éhes legyen. Ez a szexre is érvényes: jóllakni, kielégülni egyedül is lehet. Egy igazi partner segíthet ebben.

Matula J. – Kocsis T. Évente hányszor szeretkezünk ?* Franciaország 137

Görögország 133

Szerbia-Montenegró 131

Magyarország 131

Macedónia 129

Bulgária 128

Csehország 125

Horvátország 120

Egyesült Királyság 119

Izland 119

Szlovákia 117

Új-Zéland 114

Dél-Afrika 114

Szlovénia 112

Egyesült Államok 111

*2004-es adatok forrás: Durex

Egy felmérés szerint egyáltalán nincs okunk szégyenkezni szexuális étvágyunk miatt. Az egy évre jutó 131 együttlét dobogós helyet biztosít nekünk a világ nemzetei között. Pillanatnyilag csupán a franciák és az olaszok jobbak nálunk, ugyanakkor utcahosszal verünk olyan országokat, mint az USA. A professzor tanulmánya komoly tabukat döntött Alfred Kinsey zoológiaprofesszor a második világháborút megelőzően, 1938-ban kezdett el anyagot gyűjteni emberi szexualitás témakörét vizsgáló, nagyszabású kutatásához. A szakember megkísérelte bebizonyítani, hogy minden ember szexuális viselkedése egyedülálló. Több ezer férfit kérdezett végig szexuális hajlamairól, tapasztalatairól, fantáziáiról. Tabukat döntögető fő műve, A férfiak szexuális viselkedése összesen 250 ezer példányban kelt el világszerte, és tizenkét nyelvre fordították le. Kinsey munkássága nagyban hozzájárult a szexuális forradalom kirobbanásához. Szeretkezési helyek: tengerpart és konyhaasztal A magyar felnőttek 19%-ának kedvenc időtöltése a szex, az egy évre jutó szeretkezések száma 131 körül van, s ezzel a világ élvonalába tartozunk.

A Durex 2004-es, szexuális szokásokat vizsgáló felmérése szerint ebben a kérdésben a franciák viszik el a pálmát átlag 137 szeretkezéssel egy évben. Rögtön utánuk következnek a görögök (133), míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Szerbia-Montenegró (131) és Magyarország (131) állhat fel.

Mint kiderült, hazánk fiai-lányai sokkal hűségesebbnek bizonyultak sok más nemzetnél. Egy évben átlagosan hét szexuális partnerük van, míg az amerikaiaknak 14, a híresen forróvérű franciáknak pedig 13. Ha választani lehet-ne, a magyarok közel fele (48%) legszívesebben a tengerparton szeretkezne kedvesével.

Ezen a népszerűségi listán második lett a jacuzzi és a forró pezsgőfürdő (16%), a harmadik helyen pedig az erdő és a park végzett (10%). Bár az olaszoknál minden tizedik megkérdezett a konyhaasztalt találta a legalkalmasabbnak, ezzel a magyarok közül csak 2% értett egyet. A szexuális szabadság sohasem lehet parttalan Dr. Szilágyi Vilmos szexuálpszichológus szerint a szexuális szabadság sohasem parttalan. Aki visszaél a szabadságával, az önmagának és partnerének is kárt okozhat. A nők látszólagos egyenjogúságuk ellenére a magánéletben és a szexuális kapcsolatokban még ma sem egyenrangúak a férfiakkal. Hátrányos helyzetüket kevesen tudják elfogadni és ellensúlyozni. Az emberek szexuális igényei épp oly eltérőek, mint az étvágy. Aki éhes, egyen, de ne akarja, hogy a másik is ugyanakkor, ugyanolyan éhes legyen. Ez a szexre is érvényes: jóllakni, kielégülni egyedül is lehet. Egy igazi partner segíthet ebben. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!