Hírek

2005.03.04. 00:00

Németh elfeledte a listát

Németh Miklós volt szocialista miniszterelnök az MTI-hez eljuttatott írásos nyilatkozatában azt állítja, semmit nem tud az Antall József miniszterelnöknek átadott ügynöklistáról.

Stépán Balázs

A volt miniszterelnök – mint írja –, fontosnak tartja, hogy elősegítse a „dolgok” tisztázását”. „Elszörnyedve gondolok arra, hogy e (219 nevet tartalmazó) lista közzététele nyomán ártatlan emberek keveredhetnek gyanúba, s úgy tűnik, hogy már gyanúba is keveredtek.” A néhai Antall József volt miniszterel-nöknek átadott dokumentumról a következőket állítja: „Többen úgy nyilatkoztak, hogy az inter-netre felkerült lista meg-egyezik, vagy csak minimálisan tér el attól, amelyet Antall Józsefnek, majd néhány héttel később (...) Göncz Árpád köztársasági elnök úrnak is átadtam.” Németh ezt követően leszögezi, hogy nem tudja megítélni, a nyilvánosságra került lista azonos-e azzal, amit Antallnak és Göncznek átadott.

A listáról megemlíti: „Az 1990-es kormányváltás idején – áprilisban és májusban – többszintű átadási-átvételi folyamat történt. (...) Ennek részeként a miniszterelnökségi anyagok között néhány oldalból álló, neveket és személyes adatokat tartalmazó ügynöklista is átadásra került. Ezt megerősítem. A lista a Belügyminisztériumtól került a miniszterelnökségre. Nem tudom, milyen megfontolásból.

A Belügyminisztérium megbízott vezetőjéhez ezt a listát akkor eljuttatták, s ő úgy érezte, kötelessége erről engem személyesen tájékoztatni és a listát nekem továbbítani. (...) A listát betettem több más fontos irattal együtt az utolsó, általam összeállított doszsziéba, és átadtam a miniszterelnök úrnak.” Németh Miklós el-mondta, a lajstromot nem ő rendelte, nem tudja, mennyire hiteles, milyen szempontok szerint állították össze, hányat készítettek, s milyen hátsó szándékkal.

A volt belügyminiszter semmit sem tud

Gál Zoltán az 1990-es kormányváltáskori Belügyminisztérium megbízott vezetője tegnap azt mondta: az 1990-es kormányzati átadás-átvételkor átadott minisztériumi iratanyagban lehetett olyan lista, amit aztán Németh Miklós átadott Antall Józsefnek. Ő maga azonban ezt nem látta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!