Hírek

2005.03.22. 00:00

Rendőrtől fél a politikus

Könnyen megbukhat a parlamenti képviselőket szondáztató belügyminiszteri javaslat, ugyanis Lamperth Mónika kezdeményezését saját párttársai is végiggondolatlannak tartják.

Szakács Árpád

Két fideszes parlamenti képviselő is balesetet okozott a napokban, de mentelmi jogára hivatkozva egyik honatya sem fújta meg az alkoholszondát. Legutóbb Vincze László kényszerült magyarázkodásra. Igaz, ebben az esetben a kórházi vérvizsgálat után kiderült, a képviselő nem volt ittas. Lamperth Mónika belügyminiszter már hetekkel
ezelőtt hadat üzent az alkoholszondázást megtagadó országgyűlési képviselőknek. Törvénymódosításában azt javasolja, hogy közúti ellenőrzések és balesetek során a képviselők ne tagadhassák meg a szonda megfújását. Egyelőre azonban úgy tűnik, nemcsak a párttársai, de az ellenzék sem lelkesedik az ötletért. Rubovszky György (Fidesz) szerint a mentelmi jog a végrehajtó hatalom túlkapásai ellen védi a képviselőket. Lamperth kezdeményezése lehetőséget teremt a belügyi tárca alá tartozó rendőrségnek arra, hogy „hajtóvadászatot” indíthasson ellenzéki képviselők ellen – tette hozzá.
Több szocialista politikus is kivitelezhetetlennek tartotta a javaslatot, igaz, ők inkább háttérként kritizáltak, mivel nem akarnak nyíltan „konfrontálódni” a miniszterrel. Géczi-József Alajos (MSZP) viszont azt még „talán” elfogadhatónak tartaná, ha
baleset okozásakor kötelező lenne a szondázás, de a közúti ellenőrzésnél már ő sem javasolná a fújást. – Gondoljunk csak arra, ha egy rendezvényen két politikai ellenfél koccint egymással, majd az egyik szól a rendőröknek, aki majd útját állja a másiknak – tette hozzá a politikus. Azzal is érvelt, a vonatkozó hazai szabályozás európai színtű, ráadásul hasonló törvények vannak a világ szinte minden országában is. Szerinte néhány eset miatt nincs értelme felforgatni a törvényeket, jobb lenne inkább egy parlamenti etikai kódexben szabályozni a kérdéseket.
Az ügyben szerettük volna megtudni a rendőrség álláspontját is, de ők nem nyilatkoztak. Lamperth Mónika belügyminiszter lapzártánkig elérhetetlen volt.

Az amerikai képviselők gyakrabban isznak

Évente a több mint négyszáztagú USA-beli kongresszus minden negyedik tagját érik ttas vezetésen a rendőrök. Legtöbben az alkotmányos mentelmi jogukra hivatkozva tértek ki a vádemelés elől. Kisebb arányban, de meghatározó számban akadnak fent a hálón bírók, rendőrök, államügyészek. Természetesen ők is mentelmi jogukkal bújnak ki a felelősség alól. Szintén ittas vezetés miatt került kellemetlen helyzetbe Al Gore, aki elnökjelöltként is indult a 2000-es választásokon. Megbuktatta a szonda George Miller Jr. szenátort is, aki éppen az ittas vezetés ellen kampányolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!