Hírek

2005.03.19. 06:38

Ronaldo és Figo csapatfőnök

Árvay Sándor

Az ősztől tavaszig tartó holtidényre kínál látnivalót az autósportok kedvelőinek a világ egyik leggazdagabb családjába tartozó ifjú Maktum Haser Maktum al-Maktum sejk.

A szeptemberben rajtoló sorozat érdekessége, hogy autógyártók helyett nemzeti csapatok versenyeznek majd, s valamennyi résztvevő azonos technikai feltételek között szerepel. Az autó, a kerék egyenforma – dönthet a vezetési tudás.

A kocsikat a Lola gyártja (3,4 literes, 520 lóerős V8 motor, 600 kg összsúly), a kerekeket az Avon szállítja. Szigorúan üzleti vállalkozásnak tartja ötletét az angliai középiskolában és az amerikai Boston egyetemén diplomázott, 27 esztendős közgazdasági szakember. „Az A1 Grand Prix nem vetélytársa, hanem kiegészítője a Forma–1 sorozatnak. Így egész évre lesz programja a gyorsasági autózásnak.”

A sejk azzal számol, hogy az egyes országok, a nemzeti vállalatok adnak pénzt a „hazai” csapat, a válogatott szerepeltetésére. A Forma–1 világával ellentétben itt nem az autógyártó nevétől lesz hangos a világ, hanem a nemzet kerül előtérbe, a saját szponzorok kapnak publicitást, s al-Maktum sejk részesedést kínál a hirdetési, televíziós jogokból. Nem csak a versenyzés lesz igazságosabb, de a bevételek elosztása is.

Az úgynevezett franchise jogokat két-három esztendőre, százmillió dollárért adja el. Az együttesek élére az autózás világának nagy öregjeit, s napjaink sportjának sztárjátékosait nyerte meg. A kétszeres futballvilágbajnok Ronaldo vállalta a brazil válogatott kapitányi tisztét, miközben madridi klubtársa lesz a portugál csapatfőnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!