Hírek

2005.03.23. 00:00

Védtelenül a Római-parton

A 2002-es nagy áradás óta nem történt lényegi előrelépés a III. kerületi Római-part árvízvédelmi rendszerének kiépítésében. Három évvel ezelőtt Demszky Gábor főpolgármester azt ígérte, a főváros mindent megtesz azért, hogy a gátfal mielőbb megépüljön.

Kiss Gergely

A Római-part árvíz szempontjából mindig is Budapest egyik legfenyegetettebb területe volt. Három évvel ezelőtt, az elmúlt száz év legnagyobb dunai árhulláma jelentős pusztítást végzett az üdülőövezetben. Bár a szakértők szerint idén hasonlóra nem kell számítani, az emelkedő vízszint most is fenyegeti az árterületre épült házakat. – A főváros vezetése 2002-ben ígéretet tett az elsőrendű árvízvédelmi vonal kiépítésére – mondta a Reggelnek Tarlós István óbudai polgármester. A gát megépítéséért a főváros felel.

Az ígéretet nem követték tettek, ezért a kerület, hogy meggyorsítsa a folyamatot, tavaly megállapodott a fővárossal. Vállalták, hogy anyagilag is hozzájárulnak a védvonal tanulmánytervének elkészítéséhez. Ez a Pünkösdfürdő és a Pók utca közötti szakasz megerősítéséről szól, a Királyok útja vonalában. – Heteken belül lezárjuk a védvonal tervezésére kiírt pályázatot – mondta lapunknak Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes. – Olyan gátat szeretnénk építeni, amely illeszkedik a környezet hangulatához. Olyan ötlet is van, amely egy mobil gátat képzel el, amit a hétköznapokban bicikliútként lehetne használni.

A főváros a beruházás megvalósításához állami és uniós pénzeket is igénybe venne. Bakonyi Tibor elmondta, szeretnének egy tízmilliárdos uniós pályázatot benyújtani. Ebből az összegből nem csak gátra, hanem a szabadidős lehetőségek megteremtésére is telne. Kiépülhetnek a csónakházak és a vízi turizmus egyéb feltételei is.

Az ígéret szép szó…

Demszky Gábor főpolgármester három évvel ezelőtt azt ígérte Tarlós István óbudai polgármesternek, hogy a főváros megépíti a Római-part elsőrendű védelmi vonalát. Az eltelt időszak alatt azonban egy kapavágás sem történ a területen. A jelenlegi védelmet a Királyok útja vonalán húzódó, úgynevezett nyúlgát jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!