Hírek

2005.03.24. 00:00

Vizsgálat csak nyolcezerért

Az Európai Unió betiltja az amalgám fogtömést, mert allergiát okozhat. Budapesten csak nyolcezer forintért végzik el azt a vizsgálatot, amellyel eldönthető, ki kell-e cseréltetnünk a töméseket.

Vajta Zoltán

A szegény ember Budapesten nem tudhatja, mérgezik-e szervezetét amalgám fogtömései. A Mária utcai bőrgyógyászat veszteségesség miatt nem csinál több ilyen ingyenes vizsgálatot. A feladatot átadták az Országos Munkahigiéniás és Foglalkozásegészségügyi Intézetnek (OMFI). A társadalombiztosító ugyanis nem fedezte az eljárás teljes költségét. Az OMFI épp ezért tb-kártya ellenére is nyolcezer forintot kér.
Az Európai Unió rövidesen betiltja az amalgám tömés használatát, mert allergiát okozhat. Nem tudni, hány tonna amalgámot tömtek eddig a szuvas fogakba. Sokan fordulnak fogorvosokhoz, hogy mi igaz a szer körüli hisztériából. Allergiavizsgálattal győződnének meg arról, hogy nem mérgezi-e szervezetüket az ólom- és higanytartalmú fém. Az eljárás eldöntheti, hogy sürgősséggel ki kell-e szedetni az amalgámtöméseket, ami meglehetősen költséges vállalkozás.
Vágó Péter, az Országos Fogászati Szövetség elnöke nem tudja, hol lehet ingyenesen elvégeztetni a vizsgálatot. Ezért a fogorvosok rendszerint biankó beutalót írnak. A betegeknek saját maguknak kell felkutatniuk az intézményt, ha nincs nyolcezer forintjuk. Amúgy kevés labor van felkészülve erre a vizsgálatra.
Vágó Péter szerint az amalgám veszélytelen. Ráadásul tartósabb és erősebb, mint a műanyag tömés. Ha megfeketedik vagy felmerül az allergia gyanúja, célszerű kicseréltetni. Vágó doktor szerint nem érdemes az allergiavizsgálatra költeni.

Kinek az érdeke?

Balaton Péter fogorvos többnyire már nem használ amalgámot. Csak akkor, ha nagyon nagy a lyuk a fogon és emiatt nagy terhelés éri. Balaton szerint az új tömőanyag-gyártó cégek érdekei állhatnak az amalgám tervezett betiltása mögött. Egyre több vizsgálat és kezelés kerül ki a biztosított eljárások közül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!